Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Eμμέσως πλην σαφώς ο Γ.Παπανδρέου είπε σήμερα "Όχι στον καθορισμό ΑΟΖ"


ImageΘέμα επέκτασης χωρικών υδάτων, αλλά όχι οριοθέτησης της ΑΟΖ,  έθεσε πριν λίγο μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά έδειξε υποτιμητική διάθεση μάλλον αρτηική για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία, λέγοντας αναφορικά: "Συστηματική μας επιδίωξη είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία και την Κύπρο. Η ΑΟΖ όμως δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα».Είναι σαφές ότι προσπάθησε να δείξει διεκδικητική συμπεριφορά στο....
θέμα της επέκτασης των χωρικώμν υδάτων του Αιγαίου, αλλά στο πολύ σοβαρότερο θέμα της ΑΟΖ ειναι σαφώς «κατευναστικός» έναντι της Τουρκίας, η οποία κυριολεκτικά «καίγεται» για να μην ανακηρυχθεί η ελληνική ΑΟΖ.  Σε ότι αφροά τα χωρικά ύδατα είναι ότι «Το θέμα της εκμετάλλευσης πιθανών πόρων στο Αιγαίο είναι αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο και θα επικαιροποιήσουμε το σχετικό νόμο.  Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό περιλαμβάνει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων".
Από εκεί και πέρα υπερασπίστηκε με πάθος την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας (όλα αυτά σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη) λέγοντας «Ήρθε η ώρα να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, όπου τέθηκε ένας οδικός χάρτης υποχρεώσεων της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, έγινε για πρώτη φορά.
Κατηγορηματικά απέρριψε τη φημολογία για μυστικές διαπραγματεύσεις για συνεκμετάλλευση  με την Τουρκία στο Αιγαίο. Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Μπαγίς, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε «στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών», θέτοντας -όπως παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης- εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία
Όλα αυτά τα σενάρια πηγάζουν από την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και εδώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τσιμπάμε».

Στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση ούτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Τουρκία στην οποία εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε.

Tόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, εφόσον καταρχάς, υπάρχει η απειλή του «casus belli». Ακολούθως ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση: η υποβόσκουσα έστω απειλή του casus belli, οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το περίφημο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
«Από τη στιγμή που μια χώρα απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο, πώς μπορούμε εμείς να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης.

«Είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της ένταξης της Τουρκίας της Ευρώπης την ώρα που μας απειλεί με πόλεμο», παρατήρησε.

«Οδηγούμεθα σε μια πορεία, κατά την οποία η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως η Άγκυρα ζητεί να γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης.
Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα λέει «ναι» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ότι «ο οδικός χάρτης προς την ΕΕ έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
"Αυτή η προσπάθεια συνέβαλε σε συνέργειες στην οικονομία, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των λαών. Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην πρόταση για Σύνοδο Ε.Ε - Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η σημερινή κατάσταση με τον προβληματισμό για το μέλλον της Τουρκίας δεν βοηθά ούτε την Ε.Ε ούτε την Τουρκία." Γι' αυτό προτείνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της Τουρκίας. Να πούμε ότι έχει την προοπτική ένταξης, αρκεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Η συζήτηση γίνεται και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Εμείς πρέπει να τη φέρουμε σε επίσημο επίπεδο της Ε.Ε". 
O Γ.Παπανδρέου διευκρίνισε ότι μιλάμε για μια Τουρκία ευρωπαϊκή στο μέλλον που θα τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της. "Αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας". Υπογράμμισε, επίσης, ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου