Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος και η δικαίωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Κωνσταντίνος Χολέβας

Όλοι θυμόμαστε την υπόθεση των ταυτοτήτων και τα 3 εκατομμύρια Ελλήνων που υπέγραψαν ζητώντας δημοψήφισμα για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος. Τότε (έτος 2000) οι φονταμενταλιστές των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και οι δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές στη χώρα μας απεφάσισαν ότι πρέπει να απαγορευθεί ρητώς και....
δια ροπάλου η οποιαδήποτε αναγραφή του θρησκεύματος στα δημόσια έγγραφα. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει τη μέση λύση: Προαιρετική αναγραφή. Ούτε υποχρεωτική όπως ίσχυε μέχρι τότε, ούτε όμως και πλήρης κατάργηση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και τα άλλα δημόσια έγγραφα. Σήμερα έρχεται η επίσημη αλληλογραφία μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ενώσεως να δικαιώσει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.
Συγκεκριμένα η συζήτηση άρχισε από την επιθυμία των αλβανικών αρχών να διενεργήσουν απογραφή του πληθυσμού τον Απρίλιο του 2011. Η καταγραφή των μειονοτήτων απασχολεί όλους και ειδικά η καταγραφή των Ορθοδόξων Χριστιανών (για να ξέρει το ποίμνιό της η Εκκλησία της Αλβανίας) και η ακριβής καταγραφή του αριθμού των ελληνικής εθνικής καταγωγής υπηκόων της Αλβανίας (των γνωστών με τη γενική ονομασία ως Βορειοηπειρωτών αν και κατοικούν και σε άλλα μέρη της Αλβανίας). Η καταγραφή του θρησκεύματος των πολιτών επί δημοσίων εγγράφων, όπως είναι τα έντυπα της απογραφής, είναι ένα πολύ καυτό ζήτημα για την Αλβανία, η οποία είχε ανακηρυχθεί από το 1967 έως το 1990 ως το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο. Τότε οι κομμουνιστές δικτάτορες φυλάκισαν τους ιερείς και είχαν μετατρέψει τις εκκλησίες σε σταύλους. Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και προσφάτως, μετά από διαβουλεύσεις της Αλβανικής κυβερνήσεως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και τον Ο.Η.Ε. αποφασίσθηκε η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Όποιος πολίτης θέλει κατά την αλβανική απογραφή θα δηλώνει το θρήσκευμά του. Η λογική που επικράτησε ήταν ότι μόνον αν καταγράψεις τις μειονότητες μπορείς να τις προστατεύσεις, πράγμα που δεν ήθελαν να καταλάβουν οι εν Ελλάδι εκκλησιομάχοι και υπερπροοδευτικοί.
Σε απάντησή του, στις 15.7.2010, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή πολιτική επίτροπος της Ευρ. Ενώσεως κ. Στέφαν Φίλε δηλώνει σαφώς ότι η Ευρώπη εγκρίνει αυτή τη λύση, δηλαδή την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος και μάλιστα σκοπεύει να στηρίξει με το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ και με τεχνογνωσία την αλβανική απογραφή. Άρα διαψεύδονται όλοι εκείνοι οι ευρωπαϊκότεροι της Ευρώπης που φώναζαν «να διαγράψουμε το θρήσκευμα για να προστατεύσουμε τις μειονότητες», ενώ δικαιώνεται η πρόταση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Καιρός είναι να πιέσουμε και εμείς οι Έλληνες τις αρχές της χώρας μας να εφαρμόσουν την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, αφού στο προαναφερθέν έγγραφο του κ. Φίλε αναφέρεται ότι οι ερωτήσεις σχετικά με το θρήσκευμα και την εθνότητα εμπίπτουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας. Αν θέλει, λοιπόν, η Ελλάδα μπορεί να έχει τέτοια στοιχεία στα δημόσια έγγραφά της. Επιτέλους οι κυβερνώντες ας ακούσουν τη φωνή του λαού, αλλά και τη φωνή της λογικής στο θέμα αυτό.

Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων


http://filologos10.wordpress.com/2010/10/28/η-προαιρετική-αναγραφή-του-θρησκεύμα/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου