Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

«Καμπανάκι» για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Anti-ntp:Ξαναλέμε προσοχή στον κύριο μαρκεζίνη.....

  • «Όποια εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα απεμποληθούν, οι πιθανότητες για να ανακτηθούν ξανά είναι μηδενικές...»
Για μία οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της νεότερης ιστορίας της, έκανε λόγο χθες από τη Θεσσαλονίκη ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης του νέου βιβλίου του «Μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα».

Ο ακαδημαϊκός και διαπρεπής νομικός, διεθνούς κύρους, τόνισε πως..... η οικονομική κατάσταση της χώρας συνδέεται άμεσα και με τις επιδόσεις της στην εξωτερική πολιτική, όπου έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» λέγοντας πως σε αυτό το πεδίο όποια εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα απεμποληθούν, οι πιθανότητες για να ανακτηθούν ξανά είναι μηδενικές.

Το χρέος
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και καταθέτοντας σκέψεις του, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ο κ. Μαρκεζίνης αναρωτήθηκε πώς θα μπορέσει η χώρα μας να εξυπηρετήσει το χρέος της όταν αυτό θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ και αναλύοντας τη σκέψη του ανέφερε πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε ακόμη και σε πτώχευση ή σε haircut των ομολόγων μας ή σε στάση πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση προσέλκυση επενδύσεων μακριά από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι οι ξένοι ίσως προσπαθούν βοηθώντας μας να σώσουν τα δικά τους λεφτά και όταν το καταφέρουν μετά «γαία πυρί μειχθήτω».

«Κάθε κοινωνία μπορεί να αντέξει την αδικία μέχρι ενός σημείου, μετά σπάει. Δεν υπάρχει ανάπτυξη, απαιτείται δομική αλλαγή για να κάνουμε ένα κράτος που να δουλεύει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε λέγοντας πως στα 66 χρόνια της ζωής του ποτέ δεν βίωσε τέτοια περίοδο ενοχής και εσωστρέφειας στην Ελλάδα.

Φόβοι
Με την υπογράμμιση πως δεν έχει καμία πολιτική ή κομματική φιλοδοξία, ο sir B. Μαρκεζίνης παρουσίασε τους φόβους του πως ίσως δρομολογηθεί ένα προσχέδιο ενδεχόμενου προσυμφώνου για προσφυγή στη Χάγη, που θα αναφέρεται στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, εξαιρώντας όμως τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως πιθανή πρόθεση της Τουρκίας, μέσω μίας κίνησης όπως η παραπάνω, θα μπορούσε να είναι να αντιμετωπιστεί το Αιγαίο ως μία ειδική περίπτωση κλειστής θάλασσας, κάτι που εξυπηρετεί τους σκοπούς της.

Τέλος, επισήμανε πως υπάρχει και ηθική κρίση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το επιχείρημα δεν απαντάται με αντεπιχείρημα, αλλά με δυσφήμηση και «ταμπέλες», ενώ είπε πως η κοινωνία μας πλέον δεν έχει όραμα και κέφι, έχοντας καταντήσει αμιγώς καταναλωτική.



http://kostasxan.blogspot.com/2010/11/blog-post_3356.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου