Στη δεκαετία του '70 ήταν από τις λίγες γυναίκες που επέλεξαν να γίνουν μηχανικοί. Φοιτήτρια στο Μετσόβιο τότε, συνέχισε τις σπουδές στην Αμερική. Η Λίντα Κατέχη, διακεκριμένη επιστήμονας σήμερα και πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, επιστρέφει ως επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ειδικών για.....
την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.«Ποια θα βάλει τάξη στα ελληνικά πανεπιστήμια, όταν το δικό της όνομα ενεπλάκη σε σκάνδαλο εγγραφής φοιτητών με "μέσον" τις πολιτικές τους διασυνδέσεις;» Το ερώτημα αυτό διατυπώθηκε σε ρεπορτάζ, που αναπαρήγαγαν πολλοί στο Διαδίκτυο, αναγκάζοντας τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο να δώσει απαντήσεις μέσω του προσωπικού του blog.
Τη Λίντα Κατέχη ανέφεραν δύο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Chicago Tribune», πέρυσι το καλοκαίρι, λίγο προτού η ίδια αναλάβει πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Κατέχη είχε αντιγράψει τουλάχιστον 14 e-mails που σχετίζονταν με την υπό διερεύνηση εγγραφή φοιτητών κατά την τελευταία πενταετία. Η εφημερίδα σημείωνε, πάντως, ότι δεν φαινόταν να είχε ρόλο-κλειδί στο «νεφελώδες σύστημα» των εγγραφών. Αλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επικεντρωνόταν στο ρόλο έλληνα ορθόδοξου ιερέα, που φερόταν να προώθησε την εγγραφή της κόρης μιας φιλικής του οικογένειας μέσω συμβούλου του Αλέξη Γιαννούλια. Η κοπέλα βρισκόταν σε λίστα αναμονής και η εφημερίδα ανακάλυψε ότι τέσσερις μήνες αργότερα ο έλληνας ιερέας βοήθησε τον Γιαννούλια με μια χορηγία τουλάχιστον 120.000 δολαρίων.
Η φοιτήτρια δεν είχε σχέση με την άλλη φουρνιά που είχε περάσει με πολιτικές πλάτες. Η εφημερίδα, όμως, έπλεξε το στόρι: Ελληνας ιερέας, έλληνας υποψήφιος στο Ιλινόις, έλληνας ο σύμβουλός του, Ελληνίδα η (τότε) αντιπρόεδρος επί ακαδημαϊκών υποθέσεων του πανεπιστημίου.
Ο Γ. Πανάρετος, δίνει τη δική του εκδοχή από το blog του και σημειώνει ότι «αφότου διατυπώθηκαν οι καταγγελίες, ήλθε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον εξέχοντα δημόσια πανεπιστήμια στον κόσμο και την τοποθέτησε σε αυτή την θέση μετά από μια αξιοκρατική και εξαντλητική διαδικασία».
Η πολιτεία του Ιλινόις ερεύνησε την υπόθεση μέσω ειδικής δικαστικής επιτροπής. Στην τελική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2009 κατονομάζονται εννέα πρόσωπα, που γνώριζαν ή όφειλαν εκ της θέσεώς τους να γνωρίζουν για την αποδοχή φοιτητών πέραν των κριτηρίων που είχε θέσει το πανεπιστήμιο. Κατά βάση οι ευθύνες πήγαιναν στον πρώην κυβερνήτη του Ιλινόις, τον πρύτανη και τον πρόεδρο του ιδρύματος. Σε κανένα σημείο του πορίσματος δεν αναφερόταν το όνομα της Λίντας Κατέχη.
«Η επαγγελματική επιτυχία μιας γυναίκας σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα δεν συγχωρεί οποιοδήποτε λάθος», έχει δηλώσει η ίδια. Αναφερόταν στα δύσκολα πρώτα χρόνια στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ, απ' όπου απόφοιτησε το 1977. Αμέσως μετά δούλεψε για δύο χρόνια στο εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ) και αμέσως μετά έφυγε για το UCLA στις ΗΠΑ. Μέτρησε 18 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έγινε καθηγήτρια και μετά πρύτανης στο Κολέγιο των Μηχανικών, στο πανεπιστήμιο Purdue.
Οσο για την υπόθεση στο Ιλινόις, ανέδειξε και κάτι άλλο: Εάν κάποιο πανεπιστήμιο περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων σε διεθνείς αξιολογήσεις, δεν αποκλείει τα ρουσφέτια, τις πολιτικές διασυνδέσεις και τις περίεργες χορηγίες.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_3355.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου