Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Οι Έπαρχοι της Ελληνικής Μειονότητας ζητούν από την Αλβανική Κυβέρνηση πινακίδες στα Ελληνικά στους δημόσιους δρόμους στην περιοχή τους.





Η ΑΕΓΕΚ αφαίρεσε τις Ελληνικές πινακίδες λόγω δημοσιεύματος σε Αλβανική εφημερίδα.
Με κοινή επιστολή ο Έπαρχοι Αλύκου Ηλίας Θανάσης, Λεβαδιάς Ηρώδης Νταλιάνης, Δίβρης Σωκράτης Καλτσούνης, Μεσοποτάμου Θεμιστοκλής Καίσης και Φοινικιού Ζήσος ΛΟύτσης, ζητούν με κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών της Αλβανίας Sokol Olldashi και τον διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης Benet Beci, οι δύο νέοι δρόμοι
Μαυρομάτη – Λιβαδειά - Κρανιά – Άγιοι Σαράντα και Τζάρα – Πλάκα -Τσούκα – Άγιοι Σαράντα, οι πινακίδες να γραφτούν και ......
στην Ελληνική γλώσσα.

Σύμφωνα με την Αλβανική νομοθεσία για τη σήμανση των δρόμων λαμβάνετε υπόψη και η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Νόμος τον οποίο ο Δήμαρχος Χειμάρρας αξιοποίησε για Ελληνικές πινακίδες στη Χειμάρρα αλλά αντί των Ελληνικών πινακίδων είχαμε την...

καταδίκη του Βασίλη Μπολάνου από το δικαστήριο της Αυλώνας για να δικαιωθεί στη συνέχεια στο εφετείο. Το αίτημα τους οι Έλληνες Έπαρχοι των νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, το στηρίζουν και στο νόμο αρ. 8496 ημ. 03/06/1999 ο οποίος απορρέει από την κύρωση στο Αλβανικό Κοινοβούλιο της “Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Μειονοτήτων".

Σύμφωνα με αυτό το νόμο, «σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μελλών μιας Εθνικής Μειονότητας, οι πινακίδες στους δρόμους γράφονται και στη μητρική τους γλώσσα». Σε αυτές τις πέντε επαρχίες όπου διέρχονται οι δύο προαναφερόμενοι δρόμοι, δεν έχουμε απλώς σημαντικό ποσοστό αλλά το 90% του πληθυσμού είναι Ελληνικής καταγωγής.

Πριν από 15 μέρες στον έναν από τους δύο δρόμους και στην περιοχή της Λιβαδειάς είχαν τοποθετηθεί Αλβανικές και κάποιες Ελληνικές πινακίδες, προκαλώντας την αντίδραση - ποιας άλλης - της “Gazeta Shqiptare” για τις Ελληνικές, με αποτέλεσμα την επομένη η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρία ΑΕΓΕΚ να αφαιρέσει τις Ελληνικές πινακίδες. Υπενθυμίζουμε ότι ο δρόμος αυτός χρηματοδοτείτε 80% από την Ελλάδα και 20% από την Αλβανική Κυβέρνηση.

Οι έπαρχοι στην επιστολή τους δεν ζητούν μόνο την τοποθέτηση πινακίδων στη μητρική μας γλώσσα αλλά να λυφθούν και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους για να μην έχουμε το ίδιο φαινόμενο όπως στη Δερόπολη και στο Μεσοπόταμου, όπου οι πινακίδες στα Ελληνικά, παραμένουν μουντζουρωμένες για χρόνια.

http://epirus-ellas.blogspot.com/2010/10/blog-post_1924.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου