Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Οι τουρκικές βλέψεις καθ’ ομολογίαν Νταβούτογλου

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου - Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη «μνημειώδη» ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Μπρούκινγκς στην Ουάσιγκτον πίστωσε τη σημερινή τουρκική Κυβέρνηση με ετοιμότητα και βούληση για λύση του Κυπριακού. Εξέφρασε απλώς επιφυλάξεις για το χρόνο. Είπε ότι .....πιθανόν λόγω εκλογών στην Τουρκία και άλλων εσωτερικών παραγόντων η βούληση για λύση να εκδηλωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ωστόσο, απάντηση σε αυτές τις τουλάχιστον περίεργες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια δίνει ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην πραγματικότητα με το βιβλίο του μας αφυπνίζει ή πρέπει να μας αφυπνίζει και μας παρακινεί να απομακρυνθούμε από λογικές επανάπαυσης και εφησυχασμού. Η ομολογία του είναι σαφής:
«Η Κύπρος είναι μία σταθερή βάση και αεροπλανοφόρο που είναι σε θέση να ελέγχει τις περιοχές του Περσικού Κόλπου και της Κασπίας και τις υδάτινες αρτηρίες του Άντεν και του Ορμούζ, οι οποίες αποτελούν τις σημαντικότερες υδάτινες περιοχές που συνδέουν Ευρασία και Αφρική».«Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά», προσθέτει, «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου». Και συνεχίζει: «Η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη, ώστε να απαντήσει με την απαιτούμενη σκληρότητα σε κάθε γεγονός που απειλεί τους στρατηγικούς της υπολογισμούς». Στο βιβλίο του, ο Νταβούτογλου αναφέρει ότι «το Κυπριακό δεν είναι ούτε ένα συνηθισμένο τουρκοελληνικό εθνοτικό ζήτημα, ούτε απλώς μια χρονίζουσα τουρκοελληνική ένταση. Η Τουρκία, που κατέχει μία θέση που επηρεάζεται άμεσα από όλες αυτές τις ισορροπίες, είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει την επί του Κυπριακού πολιτική της έξω από το περιορισμένο πλαίσιο των τουρκοελληνικών σχέσεων. Το Κυπριακό μετατρέπεται με μία συνεχώς και αυξανόμενη ταχύτητα σε ένα ζήτημα Ευρασίας και Μέσης Ανατολής – Βαλκανίων (Δυτικής Ασίας Ανατολικής Ευρώπης). Η πολιτική επί του Κυπριακού πρέπει να τεθεί σε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο, σύμφωνο προς το ήδη διαμορφωμένο νέο (διεθνές) στρατηγικό πλαίσιο».
Ενώπιον όλων αυτών των αδιαμφισβήτητων δεδομένων με οφθαλμοφανέστατη τη στρατηγική της Τουρκίας και τους συναφείς σχεδιασμούς της στην περιοχή δεν νοείται ούτε επανάπαυση, ούτε εφησυχασμός. Ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα. Κυρίως όμως δεν νοείται εδώ στην Κύπρο να αποδυναμώνεται το εσωτερικό μέτωπο μέχρι σημείου διάρρηξης από αφελείς προσεγγίσεις και τοποθετήσεις που είναι δυνατό να αποενοχοποιούν την τουρκική δολιότητα και να αποπροσανατολίζουν από τους βασικούς εθνικούς στρατηγικούς μας στόχους. Η αλάνθαστη διαίσθηση του λαού μας εντοπίζει τις πραγματικότητες. Και θα αποτρέψει τις συνεχείς διολισθήσεις που μας φέρνουν στα πρόθυρα άμεσων και φοβερών κινδύνων για το εθνικό μας μέλλον.
*Ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου είναι πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ


http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_4706.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου