Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται νέος παγκόσμιος φόρος



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την εισαγωγή σε κοινοτικό επίπεδο ειδικού φόρου στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, καθώς και την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Τις ιδέες της Κομισιόν που έχουν μορφή ανακοίνωσης, παρουσίασε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο φόρος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων θα στοχεύει στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με τον ......
τρόπο αυτό, θα φορολογούνται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και όχι χωριστά κάθε εμπλεκόμενος σε μια χρηματοπιστωτική συναλλαγή.
Για εκτιμηθεί το κατά πόσον μπορεί να είναι πλήρως δικαιολογημένος ένας νέος φόρος στις τράπεζες, η Επιτροπή εξέτασε την τρέχουσα συνεισφορά του τομέα αυτού στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίστανται βάσιμοι λόγοι θέσπισης των φόρων που πρότεινε για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτέλεσε μια από τις μείζονες αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ήταν αποδέκτης σημαντικής κρατικής αρωγής και συνεπώς θα πρέπει να συμβάλει ανάλογα στο κόστος ανασυγκρότησης των οικονομιών της Ευρώπης και στήριξης των δημόσιων οικονομικών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο τραπεζικός φόρος θα μπορεί να συμπληρώνει τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη μείωση των διακυμάνσεών τους.
Ενας τρίτος λόγος αφορά την ισότιμη μεταχείριση. Σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας απαλλάσσεται του ΦΠΑ, εντός της ΕΕ, και με την επιβολή αυτού του φόρου θα εξασφαλισθεί ότι ο τομέας αυτός δεν υποφορολογείται σε σύγκριση με άλλους τομείς.
Αναφορικά με τον παγκόσμιο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, Επιτροπή πιστεύει ότι εάν αποφασιστεί και επιβληθεί με σωστό τρόπο, μπορεί να αποτελέσει έναν ελκυστικό τρόπο άντλησης των απαραίτητων πόρων χρηματοδότησης σημαντικών παγκόσμιων πολιτικών, όπως η κλιματική αλλαγή.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την επιβολή του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο θα φορολογείται κάθε πράξη συναλλαγής με βάση την αξία της.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_8397.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου