Τα γεγονότα μπορεί να εμφανίζονται ως «τυχαία», αλλά μπορεί και να μην είναι. Ακολουθούν, όμως, την ίδια εξέλιξη.
ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 1995, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι μελετούσε νομοσχέδιο, ώστε να αποκτήσουν οι υφαλοκρηπίδες στο Αιγαίο ...
...εγκαταστάσεις για οικονομική εκμετάλλευση. Το καθαρό μήνυμα ήταν ότι οι βραχονησίδες με οικονομική ζωή επάνω τους αποκτούν αυτομάτως υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στην Αγκυρα χτύπησε κόκκινο, η Αθήνα δεν προχώρησε στο νομοσχέδιο, η Αγκυρα, όμως, προχώρησε στην κρίση των Ιμίων στις 30 Ιανουαρίου 1996.
ΤΥΧΑΙΟ; Ισως ναι, ίσως όχι.
ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ του 2010, και πάλι από «διαρροές», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωστοποιεί ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα υδρογονανθράκων και ακόμα, ότι περιοχές του Αιγαίου έχουν χωριστεί σε τμήματα προς έρευνα.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ, η Αγκυρα έστειλε το ωκεανογραφικό της πλοίο «Τσεσμέ» σε «ερευνητική βόλτα» στην περιοχή του Β. Αιγαίου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
ΜΕΤΑ τα σχετικά άκαρπα ελληνικά διαβήματα, η Αγκυρα ανακοίνωσε επισήμως ότι για έναν χρόνο θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μεγάλη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και πριν πάρει ανάσα η Αθήνα, η Τουρκία, με διεθνή αγγελία NAVTEX, την πληροφόρησε ότι από χθες μέχρι και τις 20 Αυγούστου το τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις σε περιοχή, που «παίρνει σβάρνα» το χώρο από τα ανατολικά της Ρόδου και το Καστελόριζο, μέχρι τα δυτικά παράλια της Κύπρου.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι, μέχρι να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα, δεν αναγνωρίζει «εθνική» υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων (σ.σ. σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η υφαλοκρηπίδα αρχίζει από το όριο των χωρικών υδάτων και πέρα).
ΝΑ ΕΙΝΑΙ και αυτά τα δύο γεγονότα τυχαία; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι η Αγκυρα και η Αθήνα «ξυπνούν τον γίγαντα μέσα τους» και εκδηλώνουν και πάλι το ενδιαφέρον τους για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σ' αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα «ερευνητικά» σχέδια υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Και τούτο γιατί οι δύο χώρες, με αντιδιαμετρικές απόψεις για τη βάση αντιμετώπισης του ακανθώδους θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται να το λύσουν στην πράξη με ερευνητικά πλοία.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κάποιος «ευφάνταστος» να θεωρήσει ότι όλη αυτή η «αναμπουμπούλα» ευνοεί τα σχέδια ή τα σενάρια κάποιων για συνολική ρύθμιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, με συνεκμετάλλευση «κυρίων» στα άφαντα για την ώρα κοιτάσματα στο Αιγαίο.
ΤΥΧΑΙΟ το σενάριο; Μακάρι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου