Τακτική καρότου και μαστιγίου εφαρμόζει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ: Όποια χώρα είναι «φρόνιμη», λαμβάνει βοήθεια. Όποια χώρα δεν εφαρμόζει πιστά το υπαγορευμένο πρόγραμμα λιτότητας, αφήνεται να τα βγάλει πέρα μόνη της – όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Το παιχνίδι που παίζει η Ουγγαρία .....
....με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι επικίνδυνο με την ίδια να μην μπορεί τελικά να είναι τίποτα άλλο από ηττημένη. Η περίπτωση της Ουγγαρίας εξελίχθηκε σε μία δοκιμασία για την Ε.Ε.. Όταν η νέα εθνικοσυντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας έλαβε αποστάσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ πάγωσαν την επόμενη δόση του δανείου. Με τον τρόπο αυτό αφαίρεσαν το δίχτυ ασφαλείας κάτω από τα πόδια της Ουγγαρίας.
Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα στην κίνηση αυτή, το Ευρώ παρέμεινε απροσδόκητα ισχυρό. «Η εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολιτικούς έχει αποκατασταθεί», εκτιμά ο Daniel Gros, επικεφαλής του Centre for European Policy Studies (CEPS) με έδρα στις Βρυξέλλες.
Η μη συνέχιση της στήριξης της Ουγγαρίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ αποτελεί και ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ελλάδα. Για τη δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών της Νοτίου Ευρώπης, προπάντων της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην διακοπεί πρόωρα η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Μετά την αρχική δυσφορία για τη στάση της Ουγγαρίας, η οποία σε διπλωματικούς κύκλους χαρακτηρίζεται ως αναίσχυντη, στις Βρυξέλλες επικράτησε μία σχετική ανακούφιση: «Βγάλαμε την κόκκινη κάρτα στη Ουγγαρία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μας κάνει πλέον “νούμερα”», δηλώνει διπλωμάτης στην Ε.Ε.
Υπάρχουν και άλλες πιθανές κυρώσεις που οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιβάλουν στη δημοσιονομικά απείθαρχη Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, μελετάται το ενδεχόμενο να παγώσουν τα κονδύλια προς τη χώρα από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. «Πρέπει να δείξουμε τα δόντια μας», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Olli Rehn.
Όχι πια δεύτερη περίπτωση Ελλάδας, είναι το μήνυμα. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έκαναν για πολύ καιρό τα στραβά μάτια, καθώς η Αθήνα ολίσθαινε προς τη δημοσιονομική καταστροφή με ψευδή στατιστικά στοιχεία, μόνιμη κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών της, μεταρρυθμίσεις που αναβάλλονταν και διαφθορά. Η σωτηρία της χώρας και του Ευρώ στάθηκε δυνατή μόνο με την οικονομική στήριξή της με το ποσό των 110 δισ. Ευρώ.
Η Ε.Ε. έθεσε την Ελλάδα υπό αναγκαστική επιτήρηση και παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Τα χρήματα δίνονται μόνο έναντι επιτευχθέντων αποτελεσμάτων στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επαίνεσαν «τις σημαντικές προόδους, που σημείωσε η χώρα προς το στόχο της σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της».
Σήμερα φαίνεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στους μηχανισμούς στήριξης απέδωσε καρπούς. Όταν πολλά κράτη επιθυμούσαν να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους, ήταν η επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel που επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύτιμος, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας του, αλλά και λόγω της πολιτικής του ανεξαρτησίας. «Το ΔΝΤ κάνει καλύτερα τη δουλειά του απ’ ό, τι θα έκαναν τα ίδια τα κράτη», δηλώνει διπλωμάτης στην Ε.Ε.
Η περίπτωση της Ουγγαρίας έδειξε ότι η κατάσταση στις αγορές δεν είναι πλέον τεταμμένη. Τώρα πλέον αρχίζει να ξυπνά η ελπίδα ότι η δημοσιονομική κρίση θα μπορούσε να λάβει ένα τέλος και ότι η ελληνική ασθένεια δεν θα μεταδοθεί σε καμία άλλη χώρα. Η Ε.Ε. στέλνει με την ένταξη της δημοσιονομικά πειθαρχημένης Εσθονίας στην Ευρωζώνη το μήνυμα ότι οι χώρες αξίζει να κάνουν οικονομίες. Η Ουγγαρία απεναντίας απομάκρυνε με τη στάση της μία πιθανή ένταξη στην Ευρωζώνη (υπολογίζεται ότι αυτή θα πραγματοποιούνταν το 2014/2015).
http://kostasxan.blogspot.com/2010/07/blog-post_6783.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου