- Το πιο “σκληρό” τους πρόσωπο έδειξαν οι Βρυξέλλες σήμερα στην χώρα μας σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού
- "Εμβρόντητη" η κυβέρνηση άκουσε πως αν δεν υπακούσει δεν θα πάρει το τρίτο μέρος του πακέτου υποστήριξης
- Σφίγγει η "θηλειά" των βίαιων αποκρατικοποιήσεων που θα μεταφέρουν τον εισπρακτικό πλούτο (και όχι μόνο τον ενεργειακό) της κυβέρνησης, στις τσέπες τρίτων
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την ρυθμιστική.....
.... Αρχή Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς “τσιρότα” – αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε! – και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο.
“Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!” ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την εμβρόντητη ελληνική πλευρά, η έκπληξη της οποίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά και πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!
Στην δε παρατήρηση ότι “Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση”, οι κοινοτικοί – πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού – αντέτειναν ότι “τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του”!
Ειδικότερα σε σχέση με τους λιγνίτες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παρέπεμψαν με έμφαση στην επιστολή της Επιτρόπου Κρόες του 2008, με την οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα, πέραν της εκχώρησης μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.
Ανάλογα, πιέσεις ασκούνται πλέον και για ριζική λύση στο θέμα του διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς και διανομής, παρά το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει γίνει αποδεκτό το μοντέλο που έχει επιλέξει η χώρα μας, κατά το οποίο υπάρχει νομικός διαχωρισμός από την ΔΕΗ αλλά τα δίκτυα μπορούν να ελέγχονται από την ίδια.
Κι ενώ όλα αυτά "διαδραματίσθηκαν", την ίδια στιγμή δικαιώθηκαν όλοι εκείνοι που φώναζαν πως δεν αργεί η πώληση των μεγάλων ΔΕΚΟ, που έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, μέσω των γνωστών της διαύλων ενημέρωσης, προσπαθεί να μας πείσει πως δεν ήξερε, πως δεν είχε ιδέα και πως είναι ενάντια σε πώληση της ΔΕΗ, αλλά αναγκάζεται (για μία ακόμη φορά), μπροστά στο γενικότερο συμφέρον, να πουλήσει την ΔΕΗ η οποία αποτελεί πραγματικό "φιλέτο" στην ενεργειακή αγορά.
Το ζητούμενο, μετά από μία σειρά πωλήσεων που θα "αναγκαστεί" να κάνει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, είναι που θα βρεθούν χρήματα για τις υποχρεώσεις δανειακών αποπληρωμών που έρχονται...! Φυσικό είναι, όταν πουλάς το μαγαζί σου, να μην έχεις να πληρώσεις τις μελλοντικές και προγραμματισμένες σου υποχρεώσεις. Εκεί στην κυβέρνηση το γνωρίζουν αυτό ή θα πρέπει να παρακολουθήσουν και πάλι μαθήματα αριθμητικής του δημοτικού;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου