Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

H «συνταγή» Σόιμπλε για έξοδο από την κρίση


Μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και άμεση εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τους πολίτες, είναι τα συστατικά της νέας συνταγής του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση...


Μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ) και ο Οργανισμός “Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και παγκόσμια προοπτική” (ESCP Europe), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση απαιτούνται θεσμικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική ολοκλήρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την δημοκρατική έγκριση των ενεργειών τους, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας ακόμη και την άμεση εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το σύνολο των ευρωπαίων, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες υπερεθνικές δομές στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο λογικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενότητας και ολοκλήρωσης.
Υποστήριξε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, αναφέροντας ότι η προσπάθεια αυτή, αν ευοδωθεί, θα οδηγήσει την Ευρώπη σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.
Υπεραμύνθηκε, τέλος τής άποψης ότι, η διασφάλιση της μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμότητας στην Ευρώπη, απαιτεί την μεταφορά των εθνικών αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
newsbomb.gr
olympia.gr