Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εξετάζεται «τριμερής» συνεγασία για την ΑΟΖ



Με συναντήσεις που θα έχουν εκπρόσωποι της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας εντός του Σεπτεμβρίου στην Κύπρο, επισπεύδεται η προσπάθεια για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των τριών χωρών στο θέμα του φυσικού αερίου, μια...
συνεργασία η οποία θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Ν. Συλικιώτης επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας από εμπειρογνώμονες των τριών χωρών που θα εξετάσουν το σύνολο των προτάσεων για τις ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ. Στο τραπέζι παραμένουν οι προτάσεις που προβλέπουν και τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της Ελλάδας, είτε μέσω αγωγού είτε με πλοία σε μορφή LNG.

Ηδη η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ προχωρά εντατικά και μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμης ομάδας εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Σ. Κασίνη στο Ισραήλ, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας με την οποία η Κύπρος θα εξασφαλίσει ισραηλινό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της, μέχρις ότου μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα δικά της κοιτάσματα.

Την εξέλιξη αυτή διευκόλυνε η απόφαση της Επιτροπής Tzemach στο Ισραήλ που ενέκρινε τη διάθεση μέρους του φυσικού αερίου για εξαγωγή, με την ταυτόχρονη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων που θα εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια του Ισραήλ για αρκετές δεκαετίες.

Η Κύπρος, η οποία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα μετά την έκρηξη στο Μαρί, ελπίζει ότι μέχρι το 2015 θα μπορέσει να εισάγει ισραηλινό φυσικό αέριο για την παραγωγή 450MW που θα καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον Σ. Κασίνη, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τις υποδομές που απαιτούνται, ενώ ήδη προκρίνονται δύο μέθοδοι μεταφοράς, αυτή του υγροποιημένου αερίου (LNG) και αυτή του πεπιεσμένου αερίου (CMP).

Η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ διευκολύνεται και από την έγκριση την οποία αναμένεται να δώσει η κυπριακή κυβέρνηση στη συμμετοχή με ποσοστό 30% στα δικαιώματα που έχει η αμερικανική Noble Energy στο κυπριακό «Οικόπεδο 12», της ισραηλινής εταιρείας DELEK, η οποία, σε κοινοπραξία με την NOBLE, εκμεταλλεύεται τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την κυπριακή κυβέρνηση, η Noble Energy αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 12» στις αρχές του 2013.

newsbomb.gr