Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να προβεί εκ νέου στην αγορά χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των υψηλών επιτοκίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι πριν από λίγο...


Η ΕΚΤ θα εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζει «Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT), λόγω των «σοβαρών αναταράξεων που παρατηρήθηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες προέρχονταν από τους αβάσιμους φόβους εκ μέρους των επενδυτών» σχετικά με το ευρώ, είπε ο 65χρονος Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Φρανκφούρτη.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέκρουσε τις ενστάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που εκπροσωπούν τη Γερμανία, ανακοινώνοντας πάντως ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους» τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Εξάλλου η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Η τράπεζα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, έχει στόχο να διατηρείται το ποσοστό του πληθωρισμού περί το 2%. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 2,5% το 2012 (από 2,4%) και επίσης αύξηση κατά 1,9% το 2013 (από 1,6%).
πηγη