Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε: Θέλετε χρήματα; Πρώτα οι δεσμεύσεις


Τήρηση των δεσμεύσεων ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον Γιάννη Στουρνάρα ώστε να χορηγηθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση...



«Το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε αυτό το γεγονός για ακόμη μια φορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας μετά τη 2ωρη συνάντηση του Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται πως η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. Η συνέχιση χορήγησης δανείων, όπως σημειώνεται, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της έκθεσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στον Γερμανό ομόλογό του στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και των μέτρων που εξετάζονται.

Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου κατά δύο έτη φαίνεται πως δεν συζητήθηκε. Οι δύο υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 14 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, όπου συζήτησαν το θέμα των δηλώσεων που γίνονται ενάντια στην Ελλάδα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κύκλοι του Βερολίνου αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας. «Βαθμιαία αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή» φέρεται να επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δωστε μας πρωτα τι γερμανικες αποζημιωζεις που μας χρωστατε εδω και χρονια και μετα συζηταμε τι απαιτησεις θα εχετε κι αν θα εχετε μετα απο την χωρα μου