Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μεταξύ 6,7% και 7,1% το έλλειμμα στην Πορτογαλία αντι για 4,5%


Ένας Δαιμονικός νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει και αυτή την χώρα

Το πορτογαλικό έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6,7% και 7,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το πρώτο εξάμηνο, να είναι δηλαδή πολύ υψηλότερο από το 4,5% στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα προς τους διεθνείς πιστωτές της να το μειώσει, εκτίμησε μια ομάδα ειδικών που έχει συσταθεί από την επιτροπή Οικονομικών της βουλής...


«Εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί δεν θα αρκέσουν για την επίτευξη τουστόχου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα» στο 4,5% στα τέλη της χρονιάς, ανέφερε έκθεση που έστειλαν οι ειδικοί αυτοί στους πορτογάλους βουλευτές.

Η πτώση των φορολογικών εσόδων είναι η κύρια αιτία της απόκλισης, σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Η έκθεση ήλθε στην δημοσιότητα μετά την δημοσίευση, την Πέμπτη, στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, που έκαναν λόγο για υποχώρηση των εισπράξεων φόρων κατά 3,5% τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης.

Η Τρόικα των πιστωτών άρχισε την Τρίτη την πέμπτη αποστολή αποτίμησης της πορείας του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατ. ευρώ που συνήφθη τον Μάιο του 2011.

Η ‘θεραπεία’ λιτότητας βύθισε την πορτογαλική οικονομία σε ύφεση. Το ΑΕΠ της χώρας της Ιβηρικής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 3% φέτος, ενώ η ανεργία έχει πλέον φτάσει σε ύψος-ρεκόρ, στο 15% σήμερα.

Ένα στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν την «κολοσσιαία αποτυχία της δημοσιονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης». Άλλοι θεωρούν ότι η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έσφαλλαν στις προβλέψεις τους, θέση που εμφανίστηκε να υιοθετεί και ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Πήροφορίες: ΑΜΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΜΕΙΣ, ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΓΑ, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.