Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ισοδύναμο τετελεσμένο από Συρία σε Τουρκία: Δίνει Α/Α SA-7 και SA-8 στο ΡΚΚ!


Η Συρία απείλησε ευθέως την Τουρκία ότι αν δεν αποσύρουν τα φορητά αντιαεροπορικά βλήματα FIM-92 Stinger, που έχουν παραδώσει στους ισλαμιστές αντάρτες, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα εφοδιάσουν  μεαντιαεροπορικούς εκτοξευτές και...
βλήματα SA-7 Grail, αλλά και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα SA-8 Gecko τους μαχητές του PKK, κάτι που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στην σύγκρουση στην Νοτιοανατολική Τουρκία και θα αποτελέσει το τέλος της τουρκικής εναέριας κυριαρχίας με αποτελέσματα κάθε άλλο παρά αμελητέα σε ότι αφορά την τήχη των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η απάντηση της Άγκυρας ήταν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε τουρκική εισβολή στην Συρία, αλλά πόσο πραγματικότητα μπορεί να κάνει μια τέτοια απειλή χωρίς να κινδυνέψει να υποστεί ήττα αφού είναι βέβαιο ότι θα εμπλακεί και η Ρωσία;

Είναι σαφές ότι η κίνηση της Συρίας να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους αποδίδοντας "τα ίσα" στην Άγκυρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξηγηθεί επιχειρησιακά και να ενταχθεί η εξαιρετικά επιτυχής επιχείρηση του ΡΚΚ στην «εξέχουσα του Σεμντινλί», η οποία δέσμευσε – σε μια επιλεγμένη χρονική συγκυρία – ισχυρές δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Συρία. 

Οι Κούρδοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη MANPADS από τις αποθήκες οπλισμού του συριακού Στρατού στον βορρά και να έχουν ήδη περιέλθει στα χέρια τους βαρύς οπλισμός όπως και συστήματα SA-7, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, όπως και να κρυφτούν.

Αλλά τα συστήματα SA-8 όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός είναι σαφώς πιο δύσχρηστο όπλο και μόνο εντός του Ιράκ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η εφαρμογή του "ισοδύναμου τετελεσμένου" δείχνει ότι η Συρία έχει ακόμα πολλούς "άσσους στο μανίκι" για να ελέγξει την εξέγερση που έχουν προκαλέσει οι δυτικοί και η Τουρκία στο έδαφός της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr