Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ελεύθερος ο βουλευτής Χουσεΐν Αϊγκούν που είχε απαχθεί απο το PKK


Ελεύθερος αφέθηκε ο βουλευτής Χουσεΐν Αϊγκούν του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, ο οποίος είχε απαχθεί από Κούρδους αντάρτες...


Οπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Αϊγκούν είχε απαχθεί την Κυριακή ενώ επισκεπτόταν την περιφέρειά του, το Τούντζελι, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε στο κανάλι ότι ο βουλευτής απελευθερώθηκε.
Η απαγωγή του Αϊγκούν, στην επαρχία Τούντζελι, είχε προκαλέσει οργή στην Τουρκία και φόβους για κλιμάκωση της βίας στις νοτιοανατολικές περιοχές.
Ο κυβερνήτης του Τούντζελι, Μουσταφά Τασκεσέν, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι ο 42χρονος βουλευτής απελευθερώθηκε κοντά στην πόλη Οβατσίκ. "Είναι σε καλή κατάσταση και θα επιστρέψει στο Τούντζελι μόλις ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες", πρόσθεσε.
Συγγενείς του Αϊγκούν, ο οποίος είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είπαν ότι οι αντάρτες μετέφεραν τον βουλευτή μέσα από τα βουνά μέχρι που έφτασαν σε οπτική επαφή με ένα χωριό. Εκεί τον άφησαν να φύγει πεζός.
Άνδρες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είχαν απαγάγει τον Αϊγκούν την Κυριακή, ενώ κατευθυνόταν προς την πόλη Τούντζελι. Την Δευτέρα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση για να εντοπίσουν και να απελευθερώσουν τον όμηρο. Σε ανακοίνωσή του το PKK επιβεβαίωσε ότι είχε "θέσει υπό κράτηση" τον βουλευτή και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να ματαιώσουν την επιχείρηση για την απελευθέρωσή του.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το PKK απαγάγει ένα μέλος του κοινοβουλίου από το 1984. Συνήθως επιλέγει για ομήρους στρατιώτες και τοπικούς αξιωματούχους, ζητώντας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους να αποφυλακιστούν κρατούμενοι αντάρτες.
πηγη