Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

O ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ


Mια μαγευτική εικόνα του Ολύμπου, μια εκπληκτική φωτογραφία του Ολύμπου που τράβηξε ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος Κώστας Ταματέας, συγκαταλέγεται στις αγαπημένες της NASA.

“Ο Ολυμπος από ψηλά” αποτελεί την Earth Science Picture of the Day για την 28η Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ταματέας, η φωτογραφία απεικονίζει τον Ολυμπο και τον Θερμαϊκό κόλπο και ελήφθη στις 19 Ιουλίου 2012. Ο ίδιος έστειλε μια...
κάψουλα στα 38 χιλιόμετρα υψόμετρο και φωτογράφησε τη Βόρεια Ελλάδα από ψηλά. Ενα δύσκολο εγχείρημα με αποτελέσματα που θυμίζουν φωτογραφίες από τον Διαστημικό Σταθμό.

“Αφού γεμίσουμε το μπαλόνι με ήλιο ή υδρογόνο, το ελευθερώνουμε και αυτό ανυψώνεται. Οταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση, το μπαλόνι διογκώνεται και σκάει. Μετά το αλεξίπτωτο παίζει τον δικό του ρόλο, που είναι να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Με τη βοήθεια των συστημάτων πλοήγησης εντοπίζουμε το φορτίο και ανακτούμε τις φωτογραφίες που βρίσκονται στις κάμερες. Στο δικό μου project σχεδόν όλα τα συστήματα και το software είναι αυτοσχέδια, πράγμα που πρόσθεσε επιπλέον δυσκολία στο όλο εγχείρημα, καθώς δεν είμαι ηλεκτρονικός” σημείωσε ο φωτογράφος και πρόσθεσε:

“Μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, κατάφερα να το τελειώσω. Στις 19 Ιουλίου 2012 ελευθέρωσα το HAB μου. Αυτό ανυψώθηκε στα 38.884 μέτρα και πήρε υπέροχες λήψεις της βόρειας Ελλάδας. Προσγειώθηκε σε κάτι χωράφια με βαμβάκι στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Λόγω ενός bug (σφάλματος) στο software της τηλεμετρίας λάμβανα λάθος συντεταγμένες και το έψαχνα για έξι ημέρες στον Σοχό Θεσσαλονίκης”.

Τελικά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ένας φίλος του διαπίστωσε το πρόβλημα και μέσα σε λίγα λεπτά επαναφέρανε τις πραγματικές συντεταγμένες. “Το άλλο πρωί ανακτήσαμε το φορτίο με μηδενικές ζημιές και θα επαναχρησιμοποιηθεί αυτούσιο στις επόμενες αποστολές” κατέληξε ο ίδιος.
πηγή