Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

HANDELSBLATT: Και ευρώ και δραχμή για την Ελλάδα


Παράλληλη κυκλοφορία και των δύο νομισμάτων, δηλαδή του ευρώ και της “νέας δραχμής”, προτείνουν Γερμανοί οικονομολόγοι.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν πως θα αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η ομάδα των οικονομολόγων προτείνει την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Οι υπόλοιπες συναλλαγές, θα γίνονται σε ευρώ. Έτσι, το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Σαν παράδειγμα, χρησιμοποιούν μάλιστα την περίπτωση της Βρετανίας, όπου οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν στα εστιατόρια για παράδειγμα σε δραχμές ή σε ευρώ.

Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ, Γερμανοί καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και ο Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.

“Η επιστροφή στη δραχμή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα”

Κάτι τέτοιο υποστηρίζει ο Καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο αποκαλούμενος “πατέρας” του ευρώ, πιστεύοντας πως η επανεμφάνιση της δραχμής, θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα για τη χώρα.

Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι ακόμα και αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή και την υποτιμούσε έως και 50%, δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους.

Τάσσεται τέλος, για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως “είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της ΕΕ. Μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα και έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές”.
ΠΗΓΗ

Πάμε για κατοχικό νόμισμα.Αυτά που λέμε εδω και ενάμιση χρόνο.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

DEN MAS EIPATE TH AKSIA 8A EXEI TO EURO ME THN DRAXMI!!!