Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τι υπάρχει μετά την «Ευρώπη»;


Πρέπει να ομολογήσω ότι τους βγάζω το καπέλο μου, στους Γερμανούς. Το έχουν σχεδιάσει εξονυχιστικά, εδώ και πολύ καιρό, το έχουν καλλιεργήσει, το έχουν μεθοδεύσει, το έχουν αγοράσει, το έχουν εκβιάσει, το έχουν λαδώσει, δεν έχει σημασία, αλλά το φέρνουν, σιγά-σιγά, αλλά σταθερά εκεί που το θέλουν, εστιασμένοι στον στόχο, άψογοι στην διπλωματία, όλα βάσει αριστοτεχνικού σχεδίου....


Μια χαρά τους έχει παίξει στο "περίμενε" και "δεν εννοούσα αυτό" η Μέρκελ. Μια χαρά πουλάει κυνισμό, ειλικρίνεια, και δήθεν μη προβλεψιμότητα ο Σόϊμπλε. Μια χαρά μας έχουν στο "μαρτύριο της σταγόνας" και τακτοποιούν τα του οίκου των άλλων Μια χαρά παρερμηνεύτηκε ο Ρέσλερ. Μια χαρά ξέκοψαν την Γαλλία από τους υπόλοιπους Μεσογειακούς. Μια χαρά στοχοποίησαν την Ιταλία την ώρα που έπρεπε. Τέλειο σχέδιο.



Δεν "ναυαγεί" η Ευρώπη. Ποτέ δεν υπήρξε "Ευρώπη". Υπήρξε μεταπολεμική συνεργασία Γαλλίας-Δ. Γερμανίας, με Αμερικανική βοήθεια και με την απειλή της ΕΣΣΔ που συνεργαζόταν με την Α. Γερμανία.  Μια χαρά (και με τι θυσίες) κατάφερε η Γερμανία να εξουθενώσει τους δύο αντιπάλους της, με τον "καλό Γερμανό" και τον "κακό Γερμανό". Και όταν ήταν ο ένας αντίπαλος τελειωμένος, και ό άλλος σχεδόν τέζα, να και η Ευρώπη. Η "Ευρώπη" και το ευρώ ήταν εφεύρεση για να συναινέσει η Γαλλία. Η Αγγλία δεν τσίμπησε, αλλά αυτοί είναι ήδη ...ρυθμισμένοι: Οι βασιλικοί και οι Πράσινοι από την μία και οι εξαγορασμένες βιομηχανίες από την άλλη, σχεδόν όλα υπό έλεγχο.


Και ενώ όλοι τώρα σκούζουν ότι "θα καταστραφεί η Ευρώπη" εξ αιτίας των Γερμανών, απλά δεν βλέπουν ότι η Γερμανία ολοκλήρωσε την χρηματοδότηση της επανένωσης, και τώρα θα υλοποιήσει τα σχέδια που πάντα είχε, με τις ελάχιστες προσαρμογές που προέκυψαν μεταξύ 1900 και 2010. Το μόνο που αλλάζει στον παραπάνω χάρτη είναι ότι η Ελλάδα θα είναι και satelite state και under German supervision. Κάτι μεταξύ Ιταλών και Ρώσων, στο σκεπτικό του Γ' Ράϊχ. (Όλοι οι χάρτες σε αυτή την ανάρτηση μεγαλώνουν με κλικ).

Ούτε η γεωγραφία, ούτε οι πρώτες ύλες, ούτε η ενέργεια, ούτε τίποτε δεν άλλαξε από την καταπληκτική ομιλία του Χίτλερ που την ακούω και την ξανακούω, και με έχει μαγεύσει: ...Δεν έχουμε τις αποικίες τους, δεν έχουμε τις ευκαιρίες των διεθνών διασυνδέσεων που έχουν αυτές οι χώρες, και το Κράτος μας, που είναι τόσο στριμωγμένο, και που έχει τόσα λίγα από τα απαραίτητα για την ζωή, πρέπει να το καλλιεργήσουμε και να το διαχειριστούμε με προσοχή και περίσκεψη. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς σχεδιασμό... (μεταξύ 3:15 και 4:00, εδώ)

Για να δούμε αν θα αποδώσει ο σχεδιασμός... Οι Γερμανοί έχουν θυσιάσει από την κατανάλωση και την ευημερία τους, από το 1945 μέχρι σήμερα, για να φτάσουν έως εδώ. Σήμερα έχουν πλεονάσματα. Ό,τι κατασκευάζεται, το εξάγουν. Η Κίνα έγινε αυτό που έγινε τα τελευταία 30 χρόνια πουλώντας φτηνά καταναλωτικά προϊόντα στις ΗΠΑ, και αγοράζοντας Γερμανικά μηχανήματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ απέκτησε "Ευρωπαϊκό" και Πράσινο προσανατολισμό -- αναρωτιέμαι πώς -- (και, εντελώς κουτσομπολίστικα, η Εβραϊκή ψήφος στις ΗΠΑ έφυγε από τους "Δημοκρατικούς" και πάει στους Ρεπουμπλικάνους από το 2004 μέχρι σήμερα... Κάτι ξέρουν αυτοί από ...σχεδιασμό "Ευρώπης"). Οι Γερμανοί, πιστεύω έπαιξαν άψογα (και με τι τίμημα!) το χαρτί του Σοβιετικού μπαμπούλα, και τώρα, ενώ οι εταιρίες τους πάνε για μπίζνες στον Μόσκοβο, οι ίδιοι σείουν τώρα τον μπαμπούλα της Κινέζικης απειλής στην μία χώρα που προσπαθούν, από το 1910, να ...ελέγξουν.


Η φλύαρη αυτή ανάρτηση τελειώνει απότομα με εμάς: Ίσως είμαι γραφικός που το λέω, αλλά το είπα και σήμερα το πρωί: Είναι μέσα. Και satelite state και under German supervision.

Χάζευα τα παρακάτω όταν μου ήρθαν όλες αυτές οι παλαβές ιδέες

Bloomberg:  Χάνεται η τελευταία ευκαιρία να σταματήσει η κρίση. Επίτηδες;

The Telegraph:  Η εβδομάδα που πέθανε η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία

The Atlantic:  Τα υπέρ και τα κατά του Γερμανικού ζουρλομανδύα

Bloomberg/Business Week:  O νέος Ορλώφ (αλλά μέσω IMF) (ποιητική ελευθερία μου ο τίτλος)

The China Post:  Ενδιαφέρουσα θεωρεί την πρόταση (η Ταϊβάν) αλλά η Κίνα είναι επιφυλλακτική. Ή να αγοράσουμε μερικά τρις ευρώ με τα δολάριά μας;  έ ρε γλέντια, που θα έλεγε και ο Π-Π

East Asia Forum: A China-US trade war?

Der Spiegel: Εξομολογήσεις του Wolfgang SchäubleΜας λέει για τον δεύτερο χάρτη

The Telegraph:  Η σιδηρά κυρία

Der Spiegel: To άλλοθι του Wolfgang Schäuble. Του κάνουν λέει και κριτική. Ο άνθρωπος είναι ιδιοφυΐα (αλλά δυστυχώς για μένα, από την άλλη πλευρά)

Λογικό είναι όλοι να έχουμε τις προκαταλήψεις μας. Άλλες επίκτητες, άλλοι καλλιεργημένες, και ίσως ισχύει το «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», ή το «κουκιά τρως, κουκιά μαρτυράς». Οι παππούδες μου κάπως ...ταλαιπωρήθηκαν στον Β' Π.Π.  Οι χάρτες, και η όποια προκατάληψη εμπεριέχουν είναι από εδώ.
πηγη