Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ. Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, Ο "ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΤΣΑΣ"


Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε αυτό που ήθελε από τον επικεφαλής του Eurogroup: Τον «καλό λόγο» για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα. Κι επειδή οι δηλώσεις έγιναν on camera, ελπίζει ότι αυτή η θετική αναφορά θα φτάσει στους εταίρους – και κυρίως σ΄ εκείνους που μιλούν για ελληνική αποτυχία και Grexit.
Οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν στις δηλώσεις που έγιναν μετά την σχεδόν δίωρη συνάντηση των δύο ανδρών...

"Ο Jean Claude Juncker είναι ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας και δικός μου από παλιά, έρχεται στην χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τον ευχαριστώ για την ουσιαστική συμπαράσταση που μας προσφέρει", ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού.
«Αγαπώ πολύ αυτή τη χώρα, βρίσκεται στην καρδιά μου, έχει συμβολή στο παρελθόν και στο παρόν της ΕΕ, έρχομαι σαν φίλος στη χώρα σας και το έχω αποδείξει», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.
Επί της ουσίας:
«Σε δύο μήνες αλλάξαμε πολλά στη χώρα»
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναμενόταν, παρουσίασε στον κ. Juncker το «πλάνο» αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «θα κλείσουμε» το πακέτο των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να πείσει για την αξιοπιστία της χώρας.
Σε πολιτικό επίπεδο, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα, τονίζοντας πως «τους τελευταίους (μετεκλογικούς) δύο μήνες άλλαξαν πολλά στη χώρα και θα αλλάξουν περισσότερα».
Το πρωθυπουργικό «δια ταύτα» ήταν πως «το μόνο που ζητά η κυβέρνηση είναι ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» διότι «δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεχής ύφεση και η τεράστια ανεργία».
«Θέλω να πω στην Ευρώπη ότι προσπαθείτε»
Ο κ. Juncker, έδωσε κατ΄ αρχάς τον καλό λόγο που λέγαμε: «Η κυβέρνηση έχει καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Θέλω να το πω αυτό στην Ευρώπη διότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από όλους», είπε, εκφράζοντας την άρνησή του στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Στη συνέχεια, έκανε σαφές ότι καμία συζήτηση για υποβοήθηση αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί να γίνει εάν δεν δώσει η τρόικα την έκθεσή της. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα αναφορικά με τρίτο μνημόνιο, απάντησε πως περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας για το εάν και πώς εφαρμόζεται πλήρως το δεύτερο μνημόνιο.
Από την πλευρά του, έκανε σαφές ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στους τομείς: Εξυγίανσης των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (κυρίως στην αγορά εργασίας) και αποκρατικοποιήσεων, ενώ όσον αφορά στα νέα μέτρα διευκρίνισε πως αυτά πρέπει να είναι «αξιόπιστα και επαληθεύσιμα».
«Οι χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει πολύ»
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε έναν καλό λόγο... και για τους οικονομικά αδύναμους της χώρας, λέγοντας ότι «έχουν υποφέρει πολύ, δεν θα ήταν σκόπιμο να υπάρξουν νέες μεγάλες απαιτήσεις απ΄ αυτούς, άλλα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να συμβάλλουν».
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής: Το «μπαλάκι» στην τρόικα όσον αφορά το θέμα της επιμήκυνσης πέταξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα.
"Η επιμήκυνση εξαρτάται από τα ευρήματα της τρόικας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό της χώρας μας, παραμένει σθεναρά αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τάσσεται κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης, ενώ θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
«Ήρθα εδώ ως φίλος και όχι για να κάνω μάθημα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Juncker, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτή ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας «και αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει» καθώς «το παιχνίδι είναι στα χέρια της χώρας».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε ωστόσο πως πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι να προβεί σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας, αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει για την αποκατάστασή της.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον Jean-Claude Juncker μίλησε για έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας αλλά και προσωπικό του φίλο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εξήγησε στον επικεφαλής του Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, έχει επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς μίλησε ακόμα για τις νέες, σοβαρές και αποφασιστικές προσπάθειες να συλληφθεί η φοροδιαφυγή αλλά και να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών μέσω και της αντιμετώπισης της μάστιγας της λαθρομετανάστευσης.
«Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. «Το μόνο που ζητάει και ο ελληνικός λαός αλλά και η λογική είναι να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό. Διότι μια οικονομία σε συνεχή ύφεση και με υψηλή ανεργία, ειδικά στους νέους, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας, με την επιδίωξη το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο δυνατό.
Για όσους ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα διαψευστούν και «θα τους διαψεύσουμε με έργα και όχι με λόγια».
Στους «κακόπιστους» αναφέρθηκε και ο Juncker λέγοντας πως εάν όσοι συνηγορούν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας τηρούσαν μια πιο σιωπηλή στάση θα ήταν πιο εύκολο να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.
Πηγή:www.capital.gr
Τίτλος απο το makeleio.gr