Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μια πρόταση για την Ε.Μπουρνόβα


Διαβάσαμε το άρθρο της Ε.Μπουρνόβα η οποία είναι
καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε το άρθρο και η πρότασή μας στο τέλος του...


Ανήκω σε εκείνους που είναι πεισμένοι πως η θέση της χώρας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, πως αν πτωχεύσουμε και (επομένως) βγούμε από το ευρώ, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, συγκρινόμενη με το σήμερα και τις θυσίες που κάνουμε.

Ανήκω, δηλαδή, σ’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν και δεν πιστεύουν στον «από μηχανής θεό» που θα παρουσιαστεί μετά τα πρώτα δυο τρία δύσκολα χρόνια, και τότε η χώρα -ως διά μαγείας- θα περάσει σε φάση ανάπτυξης.
Βεβαίως, αυτό υποστηρίζεται ή μάλλον διαδίδεται από πολιτικούς σχηματισμούς που, εκτός του ευρωσκεπτικισμού τους, δεν προβάλλουν καμία πρόταση αλλαγής στην ελληνική κοινωνία, αλλά ουσιαστικά υπόσχονται την επιστροφή στον παράδεισο• τον παράδεισο της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής!

Γι’ αυτό και η πολιτική πρόταση της επιστροφής στη δραχμή κερδίζει την κοινή γνώμη, διότι πολύ απλά δεν προϋποθέτει καμία προσπάθεια. Το αντίθετο μάλιστα. Αρκεί και μόνο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να συνεχίσουν να μην πληρώνουν την εφορία, να φοροδιαφεύγουν και να δηλώνουν πολύ μικρό μέρος των εισοδημάτων τους, να μη δηλώνουν τους εργαζόμενους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους, να πληρώνουν «μαύρα» χρήματα στα ιδιαίτερα φροντιστήρια, στην αισθητικό, στην καθαρίστρια του σπιτιού τους.

Αρκεί να συνεχίσουμε όλοι έτσι και σίγουρα θα φτάσουμε στη δραχμή πολύ σύντομα. Και δεν θα φταίει, βεβαίως, η τρικομματική κυβέρνηση, παρά μόνο γιατί δεν είχε υπολογίσει την παθητική «αντίσταση» των οικονομικά εύρωστων ομάδων της χώρας: η στάση αυτών των ομάδων μπροστά στην ανέχεια που επέβαλαν τα απότομα και οδυνηρά μέτρα στα χαμηλά στρώματα είναι το άκρον άωτον της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν είχε υπολογίσει η σημερινή κυβέρνηση την απάθεια και τον άκρατο ατομικισμό των εύπορων και μεσαίων στρωμάτων, που δεν είχαν αποκτήσει ποτέ συνείδηση πολίτη, γιατί ο εύκολος πλουτισμός και το υπερκαταναλωτικό μοντέλο των 30 τελευταίων ετών τους έχει μετατρέψει σε απάτριδες καταναλωτές επώνυμων προϊόντων.

Πράγματι, οι περικοπές μισθών και συντάξεων ήταν απότομες και άδικες, πράγματι χάσαμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να καταλάβουμε ότι βυθιζόμαστε, με την ανεργία να αφορά έναν στους τέσσερις ανθρώπους. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε αντί μόνο να καταναλώνουμε, πρέπει να αξιολογούμε και να αξιολογούμαστε, να σεβόμαστε το δημόσιο, ώστε πιθανόν κάποια στιγμή να το αγαπήσουμε και να το υπερασπιστούμε.
Μέχρι τότε υπάρχει ελπίδα; Φοβάμαι ότι ο χρόνος δεν μας φτάνει να πείσουμε για την ανάγκη αλλαγών, αφού η καθιερωμένη στάση ζωής, οι διαμορφωμένες πρακτικές και νοοτροπίες απαιτούν χρόνια για να μεταστραφούν.
Φοβάμαι ότι ο λαϊκισμός θα νικήσει.
Φοβάμαι ότι η ανεκτικότητα ως μέγιστη αρετή της Δημοκρατίας δεν θα επιβιώσει μέσα στις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις.
Φοβάμαι ότι η Δημοκρατία θα κινδυνέψει.

Γι’ αυτό, όμως, πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Για να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη πως κάναμε ό,τι μπορέσαμε για την επόμενη γενιά.
πηγη

Έιναι ανούσιο να κάνει κάποιος σοβαρή κριτική στις,συγγνώμη για την έκφραση,μπούρδες που γράφονται στο κείμενο.
Έχουμε σηκώσει χιλιάδες κείμενα που δείχνουν το αντίθετο.
Ή πρόταση μας είναι αφου η σοβαρή αυτή κυρία γράφει οτι πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε,της προτείνουμε να απευθυνθεί στον Χατζηδάκη για να την εντάξει σε κάποια απο τις ΕΟΖ που θα δημιουργηθούν.
Έτσι θα αποδείξει έμπρακτα την πρότασή της για παραγωγή μπαίνοντας μπροστάρης και φυσικά δίνοντας το παράδειγμα δουλεύοντας για 100 ευρώ τον μήνα σε άθλιες συνθήκες στο προτεκτοράτο.

Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε,αλήθεια δεν σας θυμίζει το  Arbeit Macht Frei";
Η εργασία απελευθερώνει.

Ιωάννης Κ.Δ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μηπως αν ειχαμε μια εικονα των προγραμματων της εε απο τα οποια εχει ωφεληθει ( και δεν εννοω επιστημονικη ωφελεια, αλλα την ... αλλη τη γνωστη που σου φουσκωνει την τσεπη) να εξηγουσαμε και το γιατι μας ταραξε σε τετοια μπουρδολογια. δεν ειναι δυσκολο ομως νομιζω για καποιον να ερευνησει ευρωπαϊκα προγραμματα και μκο, οπως και δικηγοροοικονομικα γραφεια συμβουλων επιχειρησεων ( το τελευταιο ειναι λιγο δυσκολο γιατι αυτοι φροντιζαν να μην αφηνουν ιχνη, τους πηγαιναν συνοδεια στην τραπεζα και ανοιγαν τους λογαριασμους στο ονομα τους χωρις να φαινονται οι "συμβουλοι" που παρειχαν τις "συμβουλες' με το αζημμιωτο βεβαια) εμπλεκομενα με την πανεπιστημιακη θεση της εν λογω κυριας. επισης θα ηθελα να μας πει τι παρηγαγε η ιδια ολα αυτα τα χρονια και σε τι ωφελησε το προϊον της τους ελληνες που τωρα πληρωνουν τα σπασμενα.