Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Νέα πολιτική συνεργασία στα Σκόπια


Για πρώτη φορά στην πΓΔΜ, δυο μακροχρόνιοι πολιτικοί αντίπαλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της πΓΔΜ (SDSM) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA), παραδοσιακοί πολιτικοί αντίπαλοι, ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα πως θα...
σχηματίσουν την πρώτη πολυεθνική συμμαχία πριν τις τοπικές εκλογές το Μάρτιο του 2013.

Ο Μεντούχ Θάτσι (αριστερά), αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, και ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της πΓΔΜ, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην πΓΔΜ. [φωτογραφία του Τόμισλαβ Γκεόργκιεφ/SETimes]

Σύμφωνα με τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αρχηγό του SDSM, οι ανησυχίες του συνασπισμού επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: την καταστροφική οικονομική κατάσταση, την παρεμπόδιση της Ευρωπαϊκής και Ευρω-Ατλαντικής διαδικασίας ενσωμάτωσης και τη δημοκρατική διαδικασία.

"Συμφωνήσαμε σε τεχνική συνεργασία σε δήμους όπου, λόγω της εθνικής δομής του πληθυσμού, θα ήταν αδύνατο να κερδίσει ένα υποψήφιος με υπηκοότητα της πΓΔΜ, το οποίο περιλαμβάνει και τους υποψηφίους του SDSM. Θα στηρίξουμε τον υποψήφιο που προωθεί το DPA και το αντίθετο", δήλωσε ο Τσερβενκόφσκι έπειτα από συνάντηση με τον Μεντούχ Θάτσι, αρχηγό του DPA.

Ο Τσερβενκόφσκι ανέφερε πως παρά τις διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων, οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με τις διεθνικές σχέσεις και της Συμφωνία Πλαισίου της Οχρίδας, "είμαστε ενωμένοι έναντι της παρούσας κυβέρνησης".

"Η συνεργασία αυτή ίσως τρόμαξε την κυβέρνηση, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη των Αλβανών καθώς η συμφωνία ήταν διαφανής", δήλωσε ο Θάτσι.

"Αποτελεί θαρραλέα κίνηση. Απόδειξη ότι η δημοκρατία της χώρας σιγά-σιγά ωριμάζει και πως η νοοτροπία των πολιτικών αλλάζει. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την ανακοίνωση της στήριξης πριν τις εκλογές. Μέχρι σήμερα, τα τελευταία 20 χρόνια, δεν είχαμε ποτέ μία κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή κάποιου αλβανικού κόμματος", δήλωσε ο Άλμπερτ Μουσλίου, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ Ένωση Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών στα Σκόπια.

Ο Μερσέλ Μπιλάλι, καθηγητής του Πανεπιστημίου FON στα Σκόπια και πρώην βουλευτής, ανέφερε πως μόνο το SDSM πρόκειται να έχει κέρδος από το συνασπισμό, λόγω της έντονης απογοήτευσης του αλβανικού πληθυσμού από το νυν κυβερνητικό κόμμα VMRO-DPMNE.

"Δεν πιστεύω πως θα αποτελέσει κίνητρο για την αντιπολίτευση να ανακοινώσει τον προεκλογικό συνασπισμό της, ούτε και η Αλβανική Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI), [συνεργάτης συνασπισμού με το κυβερνών κόμμα] πρόκειται να καλέσει τα μέλη της να ψηφίσουν υποψηφίους του VMRO-DPMNE", δήλωσε ο Μπιλάλι.

"Οι Αλβανοί δεν πρέπει να επαναλάβουν τις εκλογές του 2006, οπότε και τους εκπροσώπησε παράτυπα ο χαμένος", δήλωσε ο Αρτάν Γκρούμπι, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του DPA. Τόνισε πως το 2006, το VMRO-DPMNE, μαζί με το DPA, σχημάτισαν κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το DUI είχε κερδίσει περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες.

Γεγονός είναι πάντως ότι η νέα αυτή συμμαχία, σε συνδυασμό με εκείνην μεταξύ Τσερβενκόφσκι - Γκεοργκιέφσκι, θα κάνει την καρέκλα του Γκρουέφσκι να τρίξει επικίνδυνα. Η υπομονή στα Σκόπια τελειώνει, και ο υπερεθνικισμός του σκοπιανού πρωθυπουργού δεν καλύπτει πλέον τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του κρατιδίου.
MacedoniaHellenicLand.Eu
με πληροφορίες από SETimes

kostasxan