Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά ...Το μεγάλο κόλπο που οδηγεί στη χρεοκοπία τη ΔΕΗ


Όταν το 2009 ένας άσχετος ή λιγότερος έξυπνος αλλά όπως αποδείχθηκε κουτοπόνηρος πολιτικός μιλούσε για αναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μουργκάς -Αλεξανδρούπολη και πράσινη ανάπτυξη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας αγλύκαντοι χωριάτες χειροκροτούσαν ..Μόνο που δεν έβλεπαν το τέλος τους...


Το Μεγάλο κόλπο στήθηκε αριστοτεχνικά με τα φωτοβολταϊκά και μάλιστα ποντάροντας στην ευαισθησία του Έλληνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής !
Έτσι μια παρέα έστησε το μεγαλύτερο κόλπο του αιώνα που μπροστά της η αγορά του αιώνα και τα υποβρύχια του Άκη είναι σταγόνα στο Ωκεανό
Ξεκίνησε η διαδικασία με τις άδειες για φωτοβολταϊκά και επένδυσαν αρκετοί αφού οι γυρολόγοι της Μπιρμπίλη με την συνοδεία της Οικογένειας Παπανδρέου είχε προετοιμάσει το έδαφος υποσχέθηκαν εγγυημένη τιμή πώλησης τα 54 σεντς την κιλοβατώρα αγορά όταν η ΔΕΗ πουλούσε στον καταναλωτή 14 σεντ !

Υποσχέθηκαν πλήρη χρηματοδότηση του έργου με τα γνωστά παπαγαλάκια ,γραφεία εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών οι οποίοι σε χρόνο ρεκόρ υποσχέθηκαν γρήγορες διαδικασίες αλλά αυξήθηκε το κόστος εγκατάστασης  κατά 100 %  των φωτοβολταϊκών αλλά όπως λέγανε τα παπαγαλάκια τι σε νοιάζει τραβάς μια υπερτιμολόγηση και καλύπτεις το κόστος !
Μόνο που κάποιος έπρεπε να πληρώσει αυτό το κόστος η Μπιρμπίλη αφού πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύετε την εξόρυξη λιγνίτη έστειλε και μερικούς δήθεν αγανακτισμένους να φωνάξουν έξω απο τα εργοτάξια της ΔΕΗ και το κόλπο έπιασε !
Τρέχαν όλοι στο κάμπο της Θεσσαλίας να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και βουνά της Πίνδου ανεμογεννήτριες
Στο κόλπο νομάρχες ,δήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι έστησαν σε μια νύχτα ετερίες και απλά έπαιρναν την μίζα απο τους Γερμανούς που είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία ...Αλλά τώρα ήρθε ή ώρα του λογαριασμού ...45% αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ...Η ΔΕΗ έχει έτοιμα εργοτάξια και φράγματα αλλά δεν της δίνουν το δικαίωμα να παράξει η ίδια ενέργεια ...
Η ΔΕΗ δεν μπορεί βέβαια να αγοράζει με 54 σεντς και να πουλάει με 14 οπότε δύο λύσεις υπάρχουν και θα εφαρμοστούν και οι δύο μείωση της εγγυημένης τιμής στα φωτοβολταϊκά και αύξηση της τιμής του ρεύματος με παράλληλη αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάλι στους λογαριασμούς των νοικοκυριών !
Η Μπιρμπίλη με τον γκόμενο και το τέκνο της στην Ευρώπη με μισθό 8χιλιάδων ευρώ ,ο γκόμενος ο γνωστός που πήρε την μίζα για το C4I και τα κορόιδα να πληρώσουν την νύφη !
Η πρόβλεψη η ΔΕΗ θα σπάσει σε κερδοφόρα και μή και θα πουληθεί ...
Οι Γερμανοί διαμαρτύρονται γιατί οι Κινέζοι έριξαν την αγορά των φωτοβολταϊκών ...κερδισμένοι και αυτοί !
Οι Μόνοι κερδισμένοι είναι οι νομάρχες ,οι δήμαρχοι ,οι σύμβουλοι ,οι τεχνοκράτες των πολιτικών γραφείων και οι μεγάλοι χαμένοι εμείς ...
Για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη θα πούμε σε λίγο το ότι ο Παπανδρέου κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα και ελεύθερος είναι πρόκληση !
Βετεράνος 
Δείτε τα νέα μέτρα για τα Φωτοβολταϊκά
Πακέτο μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με αποφάσεις του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, αναστέλλεται η διαδικασία χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά και μειώνονται δραστικά οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκές μονάδες.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ο νόμος που προβλέπει απόδοση μέρους του τέλους ΕΡΤ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την ενίσχυση του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι νέες χρεώσεις για το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 34% (46% για τα νοικοκυριά), όμως οι ανατιμήσεις θα ήταν πενταπλάσιες αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα αυτά.

Αδειες για φωτοβολταϊκά

Σε ό,τι αφορά την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, η απόφαση προβλέπει ότι δεν θα υποβάλλονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν δεν εξετάζονται. Συνεχίζεται, όμως, κανονικά η αδειοδοτική διαδικασία για έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Επίσης εξαιρούνται από την αναστολή τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ισχύς των έργων που συνεχίζουν (δηλαδή δεν υπάγονται στην απόφαση αναστολής) υπολογίζεται σε 5.500 μεγαβάτ (MW), από τα οποία 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, και 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Με τα μεγέθη αυτά έχουν ήδη υπερκαλυφθεί οι στόχοι για το 2020 και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η αναστολή.

Εγγυημένες τιμές απορρόφησης

Η μείωση της εγγυημένης τιμής απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά αποφασίστηκε για να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, που υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές (feed in tariff) ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά τις μειώσεις που μεσολάβησαν, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμανσης της τεχνολογίας. Οι μειώσεις αφορούν τις νεοεισερχόμενες μονάδες, δεν έχουν δηλαδή αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν τις ήδη λειτουργούσες.

Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φ/β που εγκαθίστανται στις στέγες) και, όπως προέβλεπε ήδη η νομοθεσία, οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2012), οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

    Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
    Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα δηλαδή στα νησιά, 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
    Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.

ΕΡΤ για τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Σε σημείο κατάρρευσης»

Το ΥΠΕΚΑ στη σχετική ανακοίνωση αφήνει αιχμές για χρόνια προβλήματα και εσφαλμένο σχεδιασμό, επισημαίνοντας:

«Οι στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι κακοί υπολογισμοί, η σημαντική απόκλιση των πραγματικών μεγεθών και των εκτιμήσεων των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ, οι οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power, που παραμένουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς και οι καθυστερήσεις χρόνων, έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης την αγορά ενέργειας, που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία της χώρας. Αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος».
 Φωτοβολταϊκά ...Το μεγάλο κόλπο που οδηγεί στη χρεοκοπία την ΔΕΗ
πηγη