Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Τουρκικό δορυφορικό σταθμό βρήκαν και κατέστρεψαν στο Χαλέπι οι Σύροι κυβερνητικοί!


Συριακά στρατεύματα εντόπισαν και κατέστρεψαν τηλεπικοινωνιακό δορυφορικό σταθμό που είχε στηθεί και παραδοθεί από την Τουρκία στους ισλαμιστές αντάρτες και μισθοφόρους που πολεμούν το καθεστώς Assad.

Το σύστημα χρησιμοποιείτο για τον συντονισμό της δράσης των ανταρτών στην..
πόλη του Aleppo και ήταν κατασκευής της τουρκική ετιρείας Aselsan.

Mάλιαστα οι Σύροι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον τέτοιας τεχνολογίας σταθμός να στήθηκε τέτοιος τηλεπικοινωνιακός σταθμός από τους αντάρτες και χρειαζόταν οπωσδήποτε η τεχνική βοήθεια των κατασκευαστών για να στηθεί και να εκπέμψει. Σύμφωνα με μαρτυρία ενός από τους αιχμαλωτισθέντες αντάρτες, πέντε Τουρκοι "τεχνικοι" είχαν στήσει τον σταθμό δύο μήνες πριν.

Αν και ήταν γνωστή η εμπλοκή της Τουρκίας υπέρ των ανταρτών με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο στρατιωτικό και το πολιτικό τμήμα των εξεγερμένων η αποκάλυψη αυτή μαζί με το γεγονός ότι τουρκικά βλήματα Stinger (24 σύμφωνα με πληροφορίες) έχουν παραδοθεί στους αντάρτες αποτελούν τις πλέον χειροπιαστές αποδείξεις ότι τουρκικό στρατιωτικό υλικό έχει παραδοθεί από την τουρκική κυβέρνηση στους αντάρτες και χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις με τον συριακό Στρατό.

Παρά όμως την υποστήριξη των ισλαμιστών ανταρτών και των μισθοφόρων από την Τουρκία την Δύση και άλλες αραβικές σουνιτικές χώρες την Τρίτη τα συριακά στρατεύματα διέλυσα δύο μονάδες ανταρτών επιπέδου λόχου στην συνοικία Salahuddin στην νοτιοδυτική περιοχή της πόλης του Aleppo.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε επιστολή που έστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τους ΟΗΕ και στον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού καταδεικνύει την Τουρκία την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ως τις χώρες που στηρίζουν τους αντάρτες οι οποίοι κατά την διάρκεια των μαχών στο Aleppo χρησιμοποίησαν αθώους πολίτες ως ασπίδες.

Στην επιστολή του προς τον ΟΗΕ το συριακό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι αντάρτες εκτελούν ανεξαιρέτως οποιονδήποτε που δεν στηρίζει τα αποτρόπαια εγκλήματα τους. Παράλληλα με την εμπλοκή της
Τουρκίας στις συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων στην Συρία η τουρκική στρατιωτική μηχανή έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα ανατολικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία με τον τουρκικό Στρατό να προχωρεί στην διεξαγωγή γυμνασίων με 25 άρματα μάχης μόλις 2 χλμ από την συριακή ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Qamishli.

Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή αυτή ασκείται τις τελευταίες ημέρες η 70η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Παρόμοια γυμνάσια διεξάγονται στην περιοχή Şanlıurfa της επαρχίας Suruç από άρματα μάχης,
τεθωρακισμένα οχήματα και αντιαεροπορικούς εκτοξευτές της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στην περιοχή.

Οι κινήσεις αυτές του τουρκικού Στρατού έχουν ενοχλήσει πάντως την αμερικανική κυβέρνηση η οποία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την αντίρρηση της στις τουρκικές ασκήσεις. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Patrick Ventrell, “εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δε χρειαζόμαστε περαιτέρω στρατικοποίηση της κατάστασης. Αντιλαμβανόμαστε προφανώς τα τουρκικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας όμως δε θεωρούμε ότι η περαιτέρω στρατικοποίηση είναι ο σωστός δρόμος”.

Ο λόγος που οι ΗΠΑ διαφωνούν με την τουρκική κινητοποίηση είναι απλός Δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να βγάλει εις πέρας μια στρατιωτική επιχείρηση η οποία συνακόλουθα θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά υπέρ Συρίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας ειναι καλα οι Ρωσσοι που τον εντοπισαν....

ΑΖ