Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Σε εξέλιξη η «διελκυστίνδα» στο Υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα


Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τα μέλη της Τρόικας, με την συμμετοχή και των υπουργών Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο.
 Σε αυτή την σύσκεψη ο υπουργός καλείται όχι μόνο να... παρουσιάσει τα μέτρα που «κλείδωσαν» από τις συσκέψεις των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και να πείσει την Τρόικα για την μη αντικατάστασή τους με άλλα που τυχόν εκείνοι θα επιθυμούν. Τα μέτρα που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι είναι η κατάργηση13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής οι επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.
Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα. Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης προβλέπονταιοριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό. Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%. Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.
Τέλος αναμένεται να τεθεί και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτηκαι η περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ. Το τελευταίο μέτρο με ερωτηματικό όμως!  «Η κυβέρνηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθεί να εξειδικεύσει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ποσοτικοποιηθεί και κοστολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο και πρόθεση και ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτό να κατανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία υπενθύμισε ότι με βάση το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης θα έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσον όρο στο 10%.
Πρόσθεσε όμως, ότι από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να διαπραγματευτεί τις μειώσεις αυτές με δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, όπως η περικοπή από 10% έως 20% σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση επιθυμεί να μη «στοχοποιηθούν» στις περικοπές αυτές οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι, η Τρόικα όμως φέρεται να επιθυμεί ακόμα πιο «οριζόντια» και «κάθετη» επέκταση των μέτρων των περικοπών, για παράδειγμα ακόμα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την ώρα μένει να πειστούν οι δανειστές μας από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ η όλη διαδικασία μοιάζει και θα μοιάζει και για τις επόμενες ημέρες σαν …μία διελκυστίνδα. Το σχοινί στην περίπτωση αυτή όμως είναι λεπτό και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να «σπάσει». Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει σαφές στα μέλη της Τρόικας…

Πηγή: newsbomb.gr

Η λυστοσυμμορία ''συνεδριάζει''.