Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Τρόικα: Πιέζει για κατάργηση ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς


Εκρηκτική είναι φέτος η αύξηση των «κανονιών» από δανειολήπτες σε στεγαστικά δάνεια, καθώς το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση σχεδόν διπλασιάσθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε...
σχέση με το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, οι δανειολήπτες συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια, καθώς ο νόμος απαγορεύει τους πλειστηριασμούς για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ.

Το πρόβλημα της τεράστιας αύξησης των καθυστερήσεων στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες «στραγγαλίζονται» από τη μείωση των εισοδημάτων τους και την ανεργία, περιγράφεται με μελανά χρώματα στην έκθεση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικών αξιολογήσεων.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch αναφέρεται στην έκθεσή του σε στεγαστικά δάνεια που αποτελούν την αφρόκρεμα των στεγαστικών δανείων της ελληνικής αγοράς, δηλαδή αυτά που είχαν τις καλύτερες προϋποθέσεις να εξυπηρετηθούν ομαλά από τους δανειολήπτες, γι’ αυτό και περιλήφθηκαν από τις τράπεζες σε προγράμματα τιτλοποίησης, δηλαδή έκδοσης τίτλων με τους οποίους οι τράπεζες δανείζονται με «εγγύηση» ποιοτικά δάνεια πελατών τους.

Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, όταν η εικόνα που δίνει η Fitch για τα καλύτερα στεγαστικά δάνεια της αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 είναι τόσο ζοφερή, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο σύνολο των στεγαστικών δανείων το πρόβλημα των καθυστερήσεων γίνεται σχεδόν εφιαλτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα δάνεια σε καθυστέρηση που καλύπτουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, το 17,2% των στεγαστικών δανείων φαίνεται να βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ το 2006 το ποσοστό ήταν μόλις 3,4%!

Ο οίκος Fitch διενήργησε έλεγχο σε στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Σε αυτό το δείγμα «καλών» στεγαστικών δανείων, το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και θεωρούνται χαμένα από τις τράπεζες μέσα σε ένα τρίμηνο διπλασιάσθηκε (αυξήθηκε από 0,9% του συνόλου σε 1,9%).

Στο ίδιο δείγμα, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες, χωρίς να θεωρούνται οριστικά χαμένα από τις τράπεζες, έφθασαν το 4,6%, έναντι 4,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους και μόλις 3% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011.

«Η επίμονη κρίση στην Ελλάδα είχε άμεση επίδραση στην ικανότητα των δανειοληπτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για στεγαστικά δάνεια» τόνισε αρμόδιο στέλεχος της Fitch σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης. «Αυτό δεν αντανακλάται μόνο στην αύξηση των καθυστερήσεων, αλλά επίσης στην αύξηση του ποσοστού των δανείων που, αντί να βρίσκεται λύση για να εξυπηρετηθούν, περνούν σε οριστική καθυστέρηση».

Τα καλά νέα για τους «στριμωγμένους» δανειολήπτες (όχι τόσο καλά, όμως, για τις τράπεζες) είναι ότι καταφέρνουν να παραμένουν στα σπίτια, ακόμη και όταν το δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» οριστικά, καθώς καλύπτονται από τη νομοθετική ρύθμιση, που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, το 2006 οι τράπεζες κατάφερναν μέσα στον πρώτο χρόνο μετά το οριστικό «κοκκίνισμα» ενός δανείου να ανακτούν, βγάζοντας σπίτια στο σφυρί, σχεδόν το 40% της αξίας του δανείου, ενώ τώρα το ποσοστό ανάκτησης έχει πέσει κάτω από το 5%.

Ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι τράπεζες καταφέρνουν να βγάλουν στο σφυρί ένα σπίτι, δυσκολεύονται να αποσπάσουν από την αγορά μια καλή τιμή. Οπως τονίζει η Fitch, από τον Ιούνιο του 2008, οπότε οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έφθασαν σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ, έχουν υποχωρήσει κατά 20% στην Αθήνα και κατά 25% στη Θεσσαλονίκη.

Πιέζει η τρόικα για κατάργηση της ρύθμισης που προστατεύει από πλειστηριασμούς

Ενα κακό νέο για τους δανειολήπτες, όμως, μπορεί να έλθει στο άμεσο μέλλον, αν ευοδωθούν οι πιέσεις της τρόικας στην κυβέρνηση για κατάργηση της ρύθμισης που προστατεύει τα ακίνητα από πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να καταργηθεί το συντομότερο η προστατευτική για τους δανειολήπτες ρύθμιση και επικαλείται όσα έχουν περιληφθεί στο δεύτερο μνημόνιο, όπου τονίζεται ότι στόχος των ρυθμίσεων στα χρέη των δανειοληπτών θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της ανάκτησης δανείων από τις τράπεζες.

Στον αντίποδα αυτών των πιέσεων, η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση, σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες, μέσω επιμήκυνσης του χρόνου εξυπηρέτησης των δανείων, να μειώσουν τις μηνιαίες δόσεις σε ποσοστό έως 30% των εισοδημάτων τους. Μένει, όμως, να φανεί το προσεχές διάστημα αν η τρόικα θα επιτρέψει τέτοια ρύθμιση.
Espressonews.gr