Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κατά πόσο το Λονδίνο σέβεται τους κανόνες της διπλωματίας διερωτάται η Μόσχα


Το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διπλωματίας ήταν το ερώτημα που έθεσε η Μόσχα καθώς η τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει αβέβαιη παρά το πολιτικό άσυλο που ανακοίνωσε ότι του χορηγεί η κυβέρνηση του Ισημερινού, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών...


«Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Ισημερινός χορήγησε χθες Πέμπτη πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, που έχει καταφύγει στη πρεσβεία του από την 19η Ιουνίου, θεωρώντας ότι η ζωή του θα διατρέξει κίνδυνο, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα, αφού εν συνεχεία θα μπορούσε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η Βρετανία είναι «απογοητευμένη» από την απόφαση αυτή, και επιβεβαίωσε οι αρχές της χώρας του έχουν «υποχρέωση» να τον εκδώσουν στη Σουηδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικαλεστεί ένα νόμο του 1987 που του επιτρέπει να εισέρχεται στους χώρους της Πρεσβείας, αίροντας το διπλωματικό της καθεστώς, αλλά ο νόμος αυτός δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να αφήσει τον Ασάνζ να ταξιδέψει στον Ισημερινό.

Όμως η ρωσική διπλωματία επισήμανε ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε «δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα», μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι.

Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr