Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Δεν αποκλείει νέα έκτακτα μέτρα ο Μάριο Ντράγκι


Ανοιχτό αφήνει ο Μάριο Ντράγκι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί ορισμένες φορές τη λήψη έκτακτων μέτρων. Υπενθυμίζει πάντως ότι η ΕΚΤ «θα ενεργεί πάντοτε εντός των ορίων της εντολής της»...
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί αύριο στη Γερμανία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνεται της πρόθεσης της κεντρικής τράπεζας να ξαναρχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στην ευρωζώνη.
Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι η ΕΚΤ «θα παραμείνει ανεξάρτητη» και «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών». Προειδοποιεί δε τη Γερμανία ότι η ευημερία της είναι συνδεδεμένη με μία δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της ευρωζώνης.
Το πρόγραμμα του Ντράγκι έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Γερμανία, κυρίως από την κεντρική τράπεζα, την Μπούντεσμπανκ. Ο πρόεδρός της Γενς Βάιντμαν παρομοίασε πρόσφατα την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή με «ναρκωτικό» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθισμό τα κράτη.
Στη σχετική συζήτηση εισήλθε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα υψηλά σπρεντ συνιστούν «σοβαρό πρόβλημα» για την Ιταλία, αλλά επίσης «κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά».
Ο Μάριο Ντράγκι υπενθυμίζει από την πλευρά του ότι η Γερμανία, η οποία ανησυχεί ότι υποχρεώνεται να πληρώνει όλο και περισσότερα για τους εταίρους της που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, έχει κάθε συμφέρον να μην απομονωθεί και να διευκολύνει τη διαδικασία που έχει σχεδιασθεί για την ολοκλήρωσης της ζώνης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο