Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δώρα τέλος σε Δημόσιο και συνταξιούχους


Της Έλενας Λάσκαρη
Το τέλος των δώρων για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και την πλήρη κατάργηση των υπολοίπων του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο περιλαμβάνει το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου για το πακέτο των μέτρων, προτάσεις που... συναντούν ισχυρές ενστάσεις από την πλευρά τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ.
Οι διαφωνίες καταγράφηκαν σε σύσκεψη που συνεχιζόταν μέχρι τα μεσάνυχτα χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Γ. Στουρνάρα και στην οποία μετείχαν από το ΠΑΣΟΚ οι Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Χ. Πρωτόπαπας και Π. Κουκουλόπουλος και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο Δ. Χατζησωκράτης.
Οι παρεμβάσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα οδηγούν σε ένα επιμέρους πακέτο μέτρων 4,8 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται τελικά και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας που λαμβάνουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται εποχικά στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και τους οικοδόμους, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα εποχικό επίδομα ανεργίας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο:
1. Καταργούνται πλήρως τα δώρα για κύριες συντάξεις. Με την κατάργηση των δώρων πλήττεται αδιακρίτως ακόμα και το 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι που λαμβάνει σύνταξη έως 500 ευρώ, κάνοντας τις επιβαρύνσεις σαρωτικές και δίνοντας χαρακτηριστικά οριζόντιας παρέμβασης.
2. Καταργούνται τα δώρα σε επικουρικές συντάξεις. Με τον τρόπο αυτό, συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα το κουτσουρεμένο επίδομα των 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι, χάνει 800 ευρώ από την κύρια σύνταξη. Αν λαμβάνει και 300 ευρώ επικουρική, χάνει άλλα 600 ευρώ τον χρόνο καθώς δεν έχουν πειραχτεί μέχρι στιγμής τα δώρα στις επικουρικές.
3. Επιβάλλεται κλιμακωτή περικοπή από 2% έως και 10% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής. Η προτεινόμενη κλίμακα αφορά περικοπές 5% για συντάξεις από 1.500 έως και 2.000 ευρώ και 10% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ.
4. Έρχεται και έξτρα εισφορά 1%-3% για τους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1995, ώστε να… επιστρέψουν με αυτόν τον τρόπο το έξτρα εφάπαξ που πήραν, αναντίστοιχο των εισφορών που είχαν καταβάλει.
5. Καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ανεργίας, πλήττοντας κυρίως εργαζόμενους που απασχολούνται στον τουρισμό.
Το πακέτο δεν έχει κλειδώσει ακόμα και θα συνεχιστούν οι επαφές με τα κόμματα. Θα πρέπει πάντως η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει την τελική της πρόταση, την οποία θα υποβάλει στην τρόικα, έως τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί συνάντηση των Π. Τόμσεν , Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Έως τότε θα πρέπει να έχει λυθεί και το θέμα των ειδικών μισθολογίων. Από την άλλη πλευρά, όπως έγινε σαφές χθες δεν προχωρά η περικοπή των 30 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
 euro2day.gr
olympia.gr