Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Βιβλίο - κόλαφος κατά της «σιδηράς κυρίας» Μέρκελ


Η Γκέρτρουτ Χέλερ συγκρίνει τις πρακτικές της Μέρκελ με αυτές των Ναζί
Για το περιοδικό «Forbes» η Ανγκελα Μέρκελ είναι η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη. Για την πολιτική επιστήμονα και έμπιστη του Χέλμουτ Κολ, Γκέρτρουτ Χέλερ, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι «Η Νονά», που μεταμορφώνει τη Γερμανία σε μια μη δημοκρατική χώρα...


Η 71χρονη Χέλερ, η οποία έχει συμβουλεύσει με επιτυχία αρκετές επιχειρήσεις και θεωρείται ειδικός στην πολιτική ανάλυση της γερμανικής χριστιανοδημοκρατικής παράταξης, ξεσήκωσε αντιδράσεις χθες παρουσιάζοντας το βιβλίο της με τον τίτλο που παραπέμπει στην ταινία του Κόπολα για τη μαφία.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, στο βιβλίο της η Χέλερ ασκεί οξύτατη κριτική στο «σύστημα Μ», όπως αποκαλεί τις τακτικές που ακολουθεί η Μέρκελ, και δεν διστάζει να συγκρίνει τις πρακτικές της με αυτές των Ναζί και των κομμουνιστικών καθεστώτων.

«Το σύστημα Μ καθιερώνει μια σιωπηλή παραλλαγή αυταρχικής εξουσίας, την οποία η Γερμανία δεν είχε γνωρίσει μέχρι τώρα.

Οι δικτατορίες του 20ού αιώνα μάς είχαν δώσει άλλες εμπειρίες σε ό,τι αφορά στο πολιτικό στυλ, παρότι οι ομοιότητες δεν μπορούν να παραβλεφθούν: η περιθωριοποίηση των κομμάτων, το κράμα θεματολογίας από οικειοποιηθείσες βασικές θέσεις άλλων στρατοπέδων στα χέρια της ηγέτιδας. Η αδιαφορία της στον τρόπο που αντιμετωπίζει το κοινοβούλιο, τις συνταγματικές εγγυήσεις, τους κανόνες δικαίου και τα ηθικά στάνταρ» γράφει χαρακτηριστικά η Χέλερ.

Η συγγραφέας δεν λέει ανοιχτά, αλλά υπαινίσσεται σαφώς ότι η Μέρκελ οδηγεί τη Γερμανία προς την κατάλυση της δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης δικτατορίας, ενώ αμφισβητεί ότι «το αφεντικό της μεγάλης επιχείρησης που λέγεται Γερμανία» ηγείται της χώρας «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Διαβάζοντας το βιβλίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τα κεντρικά σημεία της κριτικής που ασκεί η Χέλερ στη Μέρκελ απηχούν απόψεις που έχουν ήδη ακουστεί από αναλυτές και πολιτικούς ακόμη και από το συντηρητικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με τη Χέλερ, η Γερμανίδα καγκελάριος «γαντζώνεται» στην εξουσία και αυτή της η επιδίωξη προέχει κάθε άλλου ζητήματος, το σύστημα αξιών της δεν ταυτίζεται με αυτό των Χριστιανοδημοκρατών και κατατροπώνει τους ανταγωνιστές της.

Είναι γνωστό ότι οι προκάτοχοι της Μέρκελ είχαν περί πολλού τη Χέλερ και τη συμπεριελάμβαναν μεταξύ των συμβούλων τους, ειδικά ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος κάποια στιγμή είχε προτείνει και την υπουργοποίησή της. Το γεγονός ότι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος δεν ζήτησε τις υπηρεσίες της φημολογείται ότι πλήγωσε βαθιά τη Χέλερ, η οποία συντάχθηκε με τους εσωκομματικούς αντιπάλους της Μέρκελ.

Η ίδια, πάντως, αρνήθηκε ότι οι 300 σελίδες του βιβλίου της είναι μια έκφραση πικρίας και απέδωσε τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις στην προσπάθεια των ΜΜΕ να εντοπίσουν ένα σκάνδαλο πίσω από μια πολιτική ανάλυση για να «στολίσουν» τα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας.
πηγη