Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ενδιαφέρον της Κίνας για τα ΕΑΣ - Ποια είναι η κινεζική πολεμική βιομηχανία


Ένα απ’ τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τους Επιτελείς, όσον αφορά στον σχεδιασμό των προμηθειών οπλικών συστημάτων, είναι και η αξιοπιστία των προμηθευτών. Η Κίνα εμφανίζεται εσχάτως ως ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος προμηθευτής για τις ελληνικές ΕΔ και έχει μάλιστα καταθέσει και σχετικές προτάσεις εξαγοράς για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά και την ΕΛΒΟ.

Πρόσφατα είχε συμφωνηθεί η πώληση κινεζικών αυτοκινούμενου...
πυροβολικού, αλλλα λόγω των πιέσεων που άσκησε η Άγκυρα στην Κίνα, η τελευταία απέσυρε την πρότασή της για πώληση οπλικών συστημάτων.

Σημαντικό ρόλο για την κινεζική οπισθοχώρηση έπαιξε και o «θόρυβος» περί χρηματισμών και λοιπών παρανόμων πράξεων που συνδέθηκαν με την επικείμενη -τότε (2006)- προμήθεια κινεζικού οπλισμού. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους Κινέζους να κατηγορούν τους Τούρκους για ανάμειξη στα εσωτερικά του κράτους τους κατά τη διάρκεια της αιματηρής εξέγερσης των Ουϊγούρων (τουρκικό φύλο) τον Ιούλιο του 2009 στην επαρχία Xinjiang και για την υποστήριξη που προσέτρεξε να τους προσφέρει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγυητής αυτής της εξοπλιστικής προσπάθειας, ενεργώντας καθοριστικά ως εκπρόσωπος των κυπριακών συμφερόντων, χωρίς να εκτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε κριτικές και επιρροές του διεθνούς παράγοντα. Μία τέτοια εναλλακτική πηγή οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να είναι η Κίνα, της οποίας η πολεμική βιομηχανία, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλα τεχνολογικά άλματα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.