Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ο Γ. Στουρνάρας δίνει τα ρέστα των Ελλήνων στους τοκογλύφους


Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, κατ' εντολή της Τρόικας σχεδιάζει το τελειωτικό χτύπημα στους εξαθλιωμένους Έλληνες για να εισπράξει 2 δις ευρώ, εκτός από τα δυσβάστακτα μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δις ευρώ. Τα 2 δις ευρώ είναι για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος του πρώτου εξαμήνου του 2012. Η naftemporiki.gr και το news247.gr διαθέτουν
αποκαλυπτικό σχετικό ρεπορτάζ.





Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει ο άνθρωπος των τοκογλύφων Κ. Σημίτη, των τραπεζιτών – και όχι των Ελλήνων – είναι:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου
β) Κατάσχεση ακινήτων
Εκτός των ανωτέρω, είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ποινικές διώξεις για χρέη

Μεταξύ των μέτρων προβλέπονται και ποινικές διώξεις εναντίον των οφειλετών του Δημοσίου.
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους τριακοσίων ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Αίτηση για διευκόλυνση εξόφλησης

Οι υπόχρεοι, οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μπορούν να υποβάλουν στη ΔΟΥ, που είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, αίτηση υπαγωγής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών. Η αίτηση βαρύνεται με παράβολο ανάλογο του ύψους της οφειλής.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που υπάγονται σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, με μειωμένο ωστόσο ποσοστό έναντι της ισχύουσας κατά 30% και με την προϋπόθεση της συνέπειας του οφειλέτη ως προς την καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

Επίσης, παρέχεται έκπτωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν στην τελευταία δόση της διευκόλυνσης μέχρι ποσοστού 40% των συνολικών προσαυξήσεων της οφειλής, που υπάγεται σε αυτήν.

Ακόμη, οφειλές που προέρχονται από καταλογισμό συντάξεων, αποδοχών και λοιπών βοηθημάτων, που έχουν ληφθεί χωρίς δόλο αχρεωστήτως, δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής από το χρόνο έκδοσης της απόφασης διευκόλυνσης και εντεύθεν.

Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα για πλειστηριασμό, η κυριότητά του μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή, μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
πηγη