Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Σε πύρινο κλοιό η Χίος


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Μάρκος, στις Καρυές της Χίου και πλέον έχει επεκταθεί πλησίον των χωριών Λίθι, Βέσσα και Ελάτα...


Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 25 χιλιόμετρα και προς το παρόν η κατάσταση κρίνεται μη αντιμετωπίσιμη.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες 40 εθελοντές, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση, δένδρα μαστίχας και πευκοδάσος.

Η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 7-8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης και καθιστά προβληματική την πραγματοποίηση υδροληψιών από τα εναέρια μέσα.

Στα χωριά Βέσσα και Ελάτα και Λίθι κάτοικοι αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή.

Δύο στρατόπεδα έχουν εκκενωθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο το «Νήσος Χίος» όσο και το «Blue Star Patmos» ετοιμάζονται να μεταφέρουν πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δυνάμεις! Στη μάχη αναμένεται να ριχθούν και πυροσβέστες που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη!

Οι κάτοικοι των Αρμολίων προσπαθούν να συγκρατήσουν τις φλόγες στον κόμβο που συνδέει το χωριό με τη Βέσσα και το Πυργί. Οι ίδιοι σκάβουν χαντάκια με τρακτέρ και τσάπες προκειμένου να μην αφήσουν τις φλόγες να μπουν στο χωριό.

Στις φλόγες έχει τυλιχθεί το κάστρο των Απολίχνων της Χίου.
πηγη