Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Σχεδιαστές του πόνου και της καταστροφής


Ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ σχεδιάζουν νέες περικοπές δισεκατομμυρίων σε κοινωνικές δαπάνες

Των Alex Lantier και John Vassilopoulos
Global Research
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και διεθνείς αξιωματούχους του...
χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να συζητήσουν και νέο γύρο περικοπών του προϋπολογισμού, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για τα έτη 2013 και 2014.

Οι περικοπές αυτές, που υπερβαίνουν το 5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψουν την ελληνική οικονομία, η οποία έχει ήδη υποστεί αφαίμαξη μετά από τα αλλεπάλληλα κύματα κοινωνικών περικοπών κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 5 δισ. ευρώ, κυρίως σε βάρος των συντάξεων.

Το κατεστραμμένο εθνικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει περικοπές άλλων 300 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι η Αθήνα σχεδιάζει να επιβάλει ένα υποχρεωτικό ανώτατο όριο 1.500 ευρώ στις δαπάνες υγείας ανά ασθενή στην Ελλάδα.

Σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της Ελλάδας, αυτές οι περικοπές είναι πραγματικά τεράστιες. Τα αντίστοιχα ποσά θα ήταν 802 δισ. δολάρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, 82 δισ. λίρες για τη Βρετανία και 136 δισ. ευρώ για τη Γερμανία, γεγονός αδιανόητο. Οι περικοπές αυτές θα προστεθούν στην ήδη βαθύτερη οικονομική ύφεση που έχει βιώσει η Ελλάδα από τη ναζιστική κατοχή της χώρας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 30 έως 50% των μισθών, επιδομάτων και άλλων παροχών τους. Δημοσιεύματα πριν από μερικούς μήνες ανέφεραν ότι τελικά περίπου το 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα θα είναι αναγκασμένο να βασίζεται σε κινητές ιατρικές μονάδες για την υγειονομική περίθαλψή του.

Η Αθήνα έχει αποφασίσει να προβεί σε αυτές τις πρόσφατες περικοπές του προϋπολογισμού σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανταποκριθεί στους όρους του "κουρέματος" του χρέους της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους αδυνατεί να τηρήσει, αφού οι πολιτικές λιτότητας έχουν συντελέσει στην συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό, τι θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% το 2012, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 4,5 % που είχε προβλεφθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη οικονομική στήριξη για να μπορέσει να καταβάλει άλλα 3,26 δισ. ευρώ από το χρέος της μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Οι ηγέτες της κυβέρνησης συνασπισμού συναντήθηκαν για να οριστικοποιήσουν τις περικοπές του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ενέκριναν τελικά περικοπές 10 δισ. ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν "εποικοδομητική", προσθέτοντας: "Ο καθένας επιθυμεί να συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης διαφώνησαν μόνο ως προς το πού ακριβώς θα γίνουν οι περικοπές των τελευταίων 1,5 δισ. ευρώ. Ο Σαμαράς φέρεται να αντιτίθεται σε περικοπές των λεγόμενων "ειδικών μισθών" στο δημόσιο τομέα, οι οποίες ως επί το πλείστον θα καταβάλλονταν στις υπηρεσίες ασφάλισης, ενώ ο Βενιζέλος επιθυμούσε να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Οι συνομιλίες του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με τις περικοπές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Ο Σαμαράς συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της "τρόικας" (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) για περαιτέρω συνομιλίες.

Μετά από δίωρη συνάντηση με τον Σαμαρά, ο Μπαρόζο επανέλαβε τις απαιτήσεις της ΕΕ για τις περικοπές: "Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων, οι καθυστερήσεις πρέπει να σταματήσουν. Τα λόγια δεν επαρκούν. Τα έργα είναι πολύ πιο σημαντικά από τα λόγια".

Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν την πτώχευση του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, τόσο της σημερινής κυβέρνησης, η οποία επιβάλλει όσες περικοπές απαιτεί η ΕΕ, όσο και του ψευδοαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε ως ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου. Ενώ επικρίνει ήπια την λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ, δεσμεύτηκε να εξοφλήσει το χρέος προς τις τράπεζες και προέβη σε επαφές με τις Ε.Δ. και την αστυνομία στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, παραδίδοντας ουσιαστικά τη νίκη των εκλογών στη ΝΔ. Έχει συγχρόνως δεσμευτεί να είναι μια "υπεύθυνη" αντιπολίτευση, να μην καλέσει τους εργαζόμενους σε απεργίες, και να στηρίξει την ΕΕ.

Οι κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται στην Ελλάδα, πράγμα που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη παραίτηση του στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί ότι είχε παραιτηθεί από τη θέση του, εξηγώντας: "Κλήθηκα στις 2 το πρωί να παραλάβω λίστα με ονόματα αξιωματικών για προαγωγές και αποστρατείες. Δεν μπορώ να δεχτώ τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο μου".

Η εξέλιξη αυτή ήταν προφανώς μια ένδειξη της συνέχειας της φαγωμάρας που επικρατεί στο εσωτερικό των Ε.Δ., η οποία ξέσπασε το περασμένο φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, απέλυσε το σύνολο των αρχηγών των Ε.Δ. ανάμεσα σε φήμες για πιθανή εκδήλωση πραξικοπήματος, μετά την ανακοίνωση άλλης μιας επώδυνης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Η καρατόμηση εκείνη προκάλεσε την αντίδραση πρώην αξιωματικών του στρατού από την "ομάδα άμυνας" της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού υφυπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Καράμπελα. Αυτές οι δυνάμεις πιέζουν σήμερα για την ανακατανομή της επιρροής στο εσωτερικό του στρατού, εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στις τάξεις των Ε.Δ. για την οικονομική πολιτική.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προβαίνουν σε νέα μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση του ευρώ, με αποτέλεσμα να δέχεται μαζικές επιθέσεις η τάξη των εργαζομένων και η ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, μαίνεται ένας δημόσιος αντίλογος στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, όσον αφορά το εάν θα πρέπει να "διασωθεί" η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους. Μερικοί τάσσονται υπέρ της διακοπής των δανείων προς την Ελλάδα, οπότε η χώρα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, να επαναφέρει και να εκτυπώσει το εθνικό της νόμισμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος.

Ο Μάρκους Σέντερ, υπουργός Οικονομικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, έκανε την πιο πρόσφατη δήλωση υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Χθες αποκάλεσε την Ελλάδα "χαβούζα χρημάτων", προσθέτοντας: "Όσον αφορά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, δεν γίνεται τίποτε. Επομένως, δεν νομίζω ότι η λύση έγκειται στην παροχή περισσότερων δανείων στην Ελλάδα, αλλά στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη".

Χθες, ωστόσο, αξιωματούχοι της τρόικας δήλωσαν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι αν η Ελλάδα τηρούσε τους όρους που συμφωνήθηκαν για τις περικοπές, τότε θα εξακολουθεί να έχει την στήριξή τους ώστε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, "εφ' όσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της".

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επίσης υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ θα κάνει "ό, τι χρειαστεί για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη", προσθέτοντας: "Πιστέψτε με, θα είναι αρκετό". Αρκετοί οικονομικοί σχολιαστές ερμήνευσαν την δήλωση ως υπόσχεση ότι θα τυπωθεί όσο χρήμα είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και μεγαλύτερων οικονομιών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Καθώς αναζητεί συνεχώς νέους πόρους για να εξοφλήσει τα χρέη της προς τις τράπεζες, η ευρωπαϊκή αστική τάξη έχει έτσι την επιλογή ανάμεσα σε δύο εξίσου αποτυχημένες πολιτικές: Να καταστρέψει τους εργαζόμενους των χρεωμένων χωρών μέσω καταστροφικών μέτρων λιτότητας, ή να τυπώσει μεγάλες ποσότητες χρήματος (μια πολιτική στην οποία αντιτίθεται το Βερολίνο, επικαλούμενο την απαγόρευση της "νομισματοποίησης του χρέους" από την ΕΚΤ) και να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες δαπάνες μέσω της πληθωριστικής αυτής τύπωσης χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τεράστια ποσά των δανείων που διατίθενται στις τράπεζες δεν έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέληξαν να αναμένουν νέους πόρους από την ΕΚΤ, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη και αλλού δείχνουν μια συνέχιση της συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο (0,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους), ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εν μέσω των προσδοκιών ότι θα κληθεί να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση του προβληματικού ισπανικού τραπεζικού τομέα.
πηγη