Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ένα πλυντήριο για τις φτωχές χώρες


Ένα πρωτότυπο φορητό ρούχων που λειτουργεί με πεντάλ και στοιχίζει μόλις 40 δολάρια, κατάφεραν να κατασκευάσουν δύο σχεδιαστές...

Το GiraDora -όπως είναι το όνομά του- θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εξοικονομώντας τους χρόνο, πολύτιμο νερό, αλλά και χρήματα.

Εκ πρώτης όψεως το πλυντήριο μοιάζει με έναν απλό κουβά, στο κάτω μέρος του οποίου υπάρχει μόνο ένα πετάλι.
Όπως εξηγούν οι κατασκευαστές του, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να γεμίσει το πλυντήριο με νερό και σαπούνι και να κλείσει το καπάκι, πάνω στο οποίο κάθεται για να το ενεργοποιήσει με το πόδι.

Το GiraDora απευθύνεται σε ανθρώπους που κερδίζουν 4-10 δολάρια την ημέρα και βασίζεται σε ένα μηχανισμό περιστροφής, παρόμοιο με αυτούς που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά πλυντήρια ρούχων.

Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι όλο το νερό να χυθεί έξω από τον κουβά και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται έως ότου το πλυντήριο στραγγίσει τα ρούχα, ώστε να είναι έτοιμα για άπλωμα.



Το πρωτότυπο του GiraDora έχει ήδη αποσπάσει αρκετά βραβεία, ενώ από τον Ιανουάριο οι δημιουργοί του κατοχύρωσαν και την πατέντα. Πρόσφατα έλαβαν δωρεά, η οποία θα τους επιτρέψει την εμπορευματοποίηση του προϊόντος και τη διοχέτευσή του σε μη προνομιούχους κοινότητες και σε αναπτυσσόμενες χώρες.
πηγη