Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ο γουμάς και ο μπαξές σώζουν από την πείνα... στην ελεύθερη Αμμόχωστο


Αμμόχωστος: Η οικονομική εξαθλίωση την οποία διέρχονται πολλές αγροτικές οικογένειες αλλά και οι πολλές οικογένειες που παραμένουν άνεργες και χωρίς εισόδημα επί μακρόν, συντείνουν στο να αναβιώνουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο συνήθειες προηγούμενων δεκαετιών, προκειμένου οικογένειες να βελτιώσουν τη δεινή τους....

οικονομική θέση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτικών παραγόντων αλλά και πληροφοριών που συλλέξαμε το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερες οικογένειες στην περιοχή φυτεύουν στη γη τους ή στην αυλή τους -αν δεν έχουν χωράφια- τον δικό τους μπαξέ. Δηλαδή, μια ποικιλία από λαχανικά ώστε να έχουν δική τους παραγωγή για τις ανάγκες της οικογένειας και να «ρίξουν» κάτω τα έξοδα για τη διατροφή της. Έτσι, ολοένα και πληθαίνουν οι μικροί οικογενειακοί μπαξέδες με μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, αγγουριές, πεπονιές, διάφορα φθαρτά κ.λπ., από τα οποία η οικογένεια εξασφαλίζει τα οπωροκηπευτικά της.

Ακόμα, εις γνώσιν του «Φ» περιήλθαν μαρτυρίες για οικογένειες που τον χειμώνα που πέρασε, έβγαλαν την οικογενειακή σοδειά από κουκιά, φασόλια, ακόμα και ρεβίθια, τα οποία αποθήκευσαν για τις δύσκολες μέρες της ανεργίας ή του καλοκαιριού, χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες, πολλές από τις οποίες είναι καταχρεωμένες.

Ωστόσο, «ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με λαχανικά και όσπρια, αλλά χρειάζεται κρέας και πρωτεϊνες», μας ανέφεραν επίσης ερωτηθέντες από τον «Φ», με αποτέλεσμα να πληροφορηθούμε ότι ο μικρός οικογενειακός γουμάς με κοτόπουλα εκτροφής, κότες αυγοπαραγωγής, περιστέρια και κουνέλια, αναβιώνει σε χωράφια, ακόμα και σε αυλές, προκειμένου οι άνθρωποι με λίγα εισοδήματα, να έχουν περισσότερη πρόσβαση και με λιγότερο κόστος σε κρέας, ενώ όσοι μπορούν, σε κάποιες περιπτώσεις, εκτρέφουν ακόμα και γουρουνόπουλα, ώστε να εξασφαλίσουν με οικονομικό τρόπο, κάποια ποσότητα καλού αλλά και φθηνού χοιρινού κρέατος στην οικογένεια τους.

«Ζούμε δύσκολες μέρες...»

«Ζούμε ίσως τις πιο δύσκολες μέρες από το 1960 και μετά, οι αγροτικές επιδοτήσεις εξαγγέλλονται και δεν δίδονται. Ο τουρισμός δεν κάλυψε τις θέσεις ανέργων. Τα προϊόντα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Το ηλεκτρικό και γενικά τα έξοδα και τα καύσιμα, δεν «τρώγονται». Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε η επαρχία των πλουσίων. Ας κάνουν και αυτοί μια έρευνα μέσα στον κόσμο και θα δουν». Αυτά δήλωσε χθες το απόγευμα σημαίνων αγροτικός παράγοντας στα Κοκκινοχώρια, από τον οποίο ζητήσαμε πριν λίγες μέρες να διερευνήσει τα όσα του θέσαμε υπόψη, από τις δικές μας εμπειρίες.
πηγή