Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Κόλαση φωτιάς σε όλη την Κύπρο ...Εκκενώθηκαν χωριά !


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00, μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτίας και Βαβατσινιάς και καίει  σε δύο μέτωπα σε Λεύκαρα – Σκαρίνου και Κάτω Δρυ. Οι κάτοικοι του χωριού Κάτω Δρυς εκκένωσαν το χωριό,...

καθώς οι φλόγες μπήκαν στην κοινότητα και έφτασαν σε σπίτια. Ευτυχώς η ρίψη ειδικού αφρού από τα πτητικά μέσα απέτρεψε τα χειρότερα.

Οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η φορά του ανέμου αλλάζει συνεχώς. Νέες εστίες δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία αλλαγή της φοράς του ανέμου, ενώ αυτή τη στιγμή, η φωτιά κινείται προς το μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
Οι ίδιοι οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για πρωτοφανή πυρκαγιά, από την οποία έχουν κινδυνεύσει τόσο οι ίδιοι όσο και πολίτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, λόγω του ισχυρού ανέμου, η φωτιά θα μαίνεται ανεξέλεγκτα τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή,  στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται 20 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύο οχήματα από το Τμήμα Δασών και από την Πολιτική Άμυνα.
Στην όλη επιχείρηση συμμετέχουν με ρίψεις νερού και εφτά ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο είναι της Αστυνομίας, το ένα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δύο των Βρετανικών Βάσεων και τα δύο του Τμήματος Δασών.


Χειροπέδες σε 57χρονο
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το ΤΑΕ Λάρνακας, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από συγκεκριμένο χωράφι στη Χοιροκιτία. Η αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον 57χρονο ιδιοκτήτη του χωραφιού, ο οποίος φέρεται να καψάλιζε χόρτα, προκαλώντας την μεγάλη πυρκαγιά.  Ο ίδιος πάντως αρνείται εμπλοκή.
Χωρίς ρεύμα 4 κοινότητες
Την ίδια στιγμή, χωρίς ρεύμα βρίσκονται κοινότητες κοντά στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Γιάννη Τσουλόφτα, εκτός ηλεκτροδότησης βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των Λευκάρων, ο Κάτω Δρυς, η Βαύλα, η Λάγια και μεμονομένες γεωργικές υδραντλίες στην ευρύτερη περιοχή της Χοιροκιτίας.
Λόγω της πυρκαγιάς και των δύσκολων συνθηκών. Τα συνεργεία της ΑΗΚ δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν για να επαναφέρουν το δίκτυο. Σημειώνεται ότι η παροχή ηλεκτρισμού γίνεται από δίκτυο, που βρίσκεται σε περιοχή κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Άλλες τρείς πυρκαγιές σε Βουνί, Ύψωνα και Αβδελερό
Στο μεταξύ άλλες τρείς πυρκαγιές ξέσπασαν πριν από λίγο σε δασική περιοχή στο Βουνί, πίσω από τη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα και στο Αβδελερό.  Και οι τρείς αυτές πυρκαγιές  μαίνονται ανεξέλεγκτες. Στο κέντρο διαχείρισης της Πυροσβεστικής επικρατεί αναβρασμός, ενώ έχουν ανακληθεί όλοι οι πυροσβέστες.
Όλα τα εναέρια μέσα επιχειρούν με ρίψεις νερού. 
sigma