Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σχεδιάζουν να μετατρέψουν τη Χίο από νησί σε εργοστάσιο


Του Γιάννη Μακριδάκη
Δίχως κανέναν σεβασμό προς τους κατοίκους των νησιών οι αποικιοκράτες παρέα με κάποιους διοικούντες όλων των βαθμίδων, οι οποίοι αρνούνται να υπερασπιστούν τον τόπο τους και να γίνουν εκφραστές και μπροστάρηδες της κοινωνίας τους, βαφτίζουν την...
καταστροφή ως ανάπτυξη και ετοιμάζουν για την Ελλάδα και για το νησί μας ένα μέλλον εφιαλτικό. Έχουν δε τόση αλαζονεία που δεν ενδιαφέρονται διόλου για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες. Ετοιμάζονται να κάνουν το νησί μας βάση ανεμογεννητριών που θα εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια, σχεδιάζουν να μετατρέψουν τη Χίο από νησί σε εργοστάσιο [...]

"Λίγο πριν φτάσουμε στην κορύφωση του καλοκαιριού και έχοντας ως κοινωνία προβεί σε έναν πρωτοφανή και εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το τι σημαίνει για το μέλλον του τόπου μας η τεράστια επένδυση της πολυεθνικής Ιμπερντρόλα Ρόκας, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες τελευταίες σκέψεις σχετικές με την συνολική εικόνα που υφίσταται αυτή τη στιγμή στο πεδίο της κοινωνικής διαβούλευσης. Το πρώτο σημείο άξιο σχολιασμού είναι ότι η εταιρία μέσω των εκπροσώπων της δήλωσε πλείστες όσες φορές ότι δεν πρόκειται να προβεί στην εν λόγω επένδυση αν δεν συμφωνήσει η τοπική κοινωνία, αφού, όπως υποστηρίζουν, η συμφωνία και η αρμονικές σχέσεις με τις κατά τόπους κοινωνίες είναι βασική αρχή της για να προβεί στις επενδύσεις της.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό ας δούμε τι συνέβη στη Χίο και γενικότερα στην περιφέρειά μας που πλήττεται συνολικά από την Βιομηχανία Ρόκας.

Στη Χίο, μετά από όλους αυτούς τους μήνες κοινωνικής διαβούλευσης, βρισκόμαστε στο σημείο να έχουν εκφράσει την αρνητική τους θέση για το έργο πάνω από δέκα χιλιάδες πολίτες μέσω προσωπικών υπογραφών σε κείμενα άρνησης της επένδυσης αλλά και μέσω ψηφισμάτων συλλογικών τους φορέων ή συλλόγων όπως π.χ. το Εργατικό Κέντρο, ο ΣΕΣΝΟΧ, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, η ΕΛΜΕ κ.α.

Επίσης Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και ολόκληρες πολιτικές παρατάξεις, έχουν εκφράσει με τοποθετήσεις στα όργανα αλλά και με αρθρογραφία τους, την αντίθεσή τους στο έργο.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χίου έχει δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του επίσης.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αρθρογραφία καθηγητών του του τομέα Περιβάλλοντος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω επένδυση είναι καταστροφική για τα νησιά μας και αλλάζει τη φυσιογνωμία τους, δεν συνάδει με την κλίμακά τους και αποτελεί άμεση απειλή για τους τόπους και για τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Λήμνο δε, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την επένδυση και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του νησιού θα γνωμοδοτήσουν αρνητικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε λίγες μέρες.

Οι μόνοι που στηρίζουν την καταστροφική αυτή επένδυση, είναι οι μόνοι που δεν έχουν αλλάξει καθόλου ως πολιτικά όντα παρ’ όλη την τόσο κρίσιμη περίοδο που περνάμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια. Κομματικοί παράγοντες του κατεστημένου που κατάστρεψε τη χώρα, όπως π.χ. ο Δήμαρχος Χίου ο οποίος δεν άκουσε καθόλου τις ισχυρές φωνές της κοινωνίας και απέφυγε να λάβει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, ωσάν η τεράστια αυτή επένδυση να είναι ένα θέμα που δεν τον αφορά καθόλου ως Δήμαρχο του τόπου, κάποιοι αιρετοί παράγοντες της Περιφερειακής Διοίκησης που τάσσονται υπέρ της εταιρίας και αρνούνται ακόμη και να διαβάσουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών περιβάλλοντος της Περιφέρειας οι οποίες δηλώνουν την αντίθεσή τους, και κάποιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των κομματικών επιτελείων που συνεχίζουν απτόητα να ασελγούν πάνω στην Ελλάδα ως νεκρόφιλοι, και αφού την φόνευσαν τώρα την εκπορνεύουν.

Με τις τοπικές κοινωνίες λοιπόν σε αναβρασμό, όπως γίνεται σε όλην την Ελλάδα που ξεπουλιέται στα διεθνή αρπακτικά αλλά με το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά ισχνή πλειοψηφία θετικό ως φαίνεται, η εταιρία που έρχεται να αναπτύξει τους ιθαγενείς, δηλώνει ευχαριστημένη διότι έχει δήθεν την έγκριση των τοπικών κοινωνιών που εκφράζονται δήθεν μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έτσι συνεχίζει να προωθεί την επένδυσή της. Βαφτίζει δηλαδή ως “γνώμη της κοινωνίας” την γνώμη μετρημένων στα δάχτυλα και χειραγωγημένων κομματικά και πολιτικά μεμονωμένων αιρετών.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια προβαίνει τελευταία σε γελοίες ενέργειες αποικιοκράτη με γυαλιστερά καθρεφτάκια αφού οι εκπρόσωποί της επισκέφτηκαν προχθές την Σιδηρούντα και υποσχέθηκαν την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου αλλά και υδρευτικού δικτύου στο χωριό, αρκεί οι χωρικοί να μην εκφράσουν αρνητική άποψη για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στις παραλίες τους.

Τις δυτικές παρθένες παραλίες της Χίου μας δηλαδή, τις οποίες θα εκμεταλλευτούν για να εξάγουν την παραγόμενη από τα βουνά μας ηλεκτρική τους ενέργεια δίχως εμείς ως νησί να την “δούμε” καθόλου. Τέτοιου είδους ενέργειες δείχνουν βέβαια το ποιόν τους και την σοβαρότητα με την οποία μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες και ως ανθρώπους.
Δίχως λοιπόν κανέναν σεβασμό προς τους κατοίκους των νησιών οι αποικιοκράτες παρέα με κάποιους διοικούντες όλων των βαθμίδων, οι οποίοι αρνούνται να υπερασπιστούν τον τόπο τους και να γίνουν εκφραστές και μπροστάρηδες της κοινωνίας τους, βαφτίζουν την καταστροφή ως ανάπτυξη και ετοιμάζουν για την Ελλάδα και για το νησί μας ένα μέλλον εφιαλτικό. Έχουν δε τόση αλαζονεία που δεν ενδιαφέρονται διόλου για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες. Ετοιμάζονται να κάνουν το νησί μας βάση ανεμογεννητριών που θα εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια, σχεδιάζουν να μετατρέψουν τη Χίο από νησί σε εργοστάσιο.

Λίγο πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για την μελέτη του έργου, λίγο πριν φύγει κι αυτό το καλοκαίρι, καλούνται οι Χιώτες που ζουν στο νησί, οι Χιώτες της διασποράς αλλά και όσοι αγαπούν τη Χίο, να υψώσουν τη φωνή τους και να πουν ένα βροντερό και τελεσίδικο όχι σε αυτού του είδους τα “αναπτυξιακά” σχέδια που αποτελούν ύβρη.

Την Τετάρτη 8/8 στις 8 το βράδυ με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου “Το ζουμί του πετεινού” που θα γίνει στο Σίτρους, θα προσπαθήσω να κάνω μία προσέγγιση στο θέμα της ζωής, της ευημερίας και βέβαια της ανάπτυξης που μας ετοιμάζουν.
Καλώ όποιον θέλει να κάνουμε συζήτηση επί του ζητήματος, να έλθει.-"

πηγη