Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της γης


Επιχειρηματικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές, έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια στο νησί της Χίου που αφορούν άμεσα τη χρήση και εκμετάλλευση της γης. Το πλέον πρόσφατο και σε πλήρη εξέλιξη από όλα αυτά τα σχέδια αποτελεί η εγκατάσταση περίπου 76 ανεμογεννητριών σε έκταση μήκους...
τουλάχιστον 60 χιλιομέτρων από μεγάλη εταιρεία. Μια «επένδυση» που αφορά τα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου -Λέσβο, Χίο, Λήμνο- με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 706 MW από ανεμογεννήτριες, που αποτελεί πεδίο μονοπωλιακής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει ζητήσει και θα συζητηθεί η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα όμως με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στους...
ορεινούς όγκους στο κέντρο του νησιού. Ταυτόχρονα, στη δυτική περιοχή στο κέντρο του νησιού στη περιοχή της Σιδηρούντας έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί μεγάλη πλωτή δεξαμενή στην οποία οχηματαγωγά πλοία θα κατεβάσουν τις ανεμογεννήτριες.

Όπως καταγγέλλουν πολλοί φορείς του νησιού όλη η περιοχή των 60 χιλιομέτρων στην οποία η εταιρεία θέλει να αναπτύξει τις ανεμογεννήτριες είναι στο μεγαλύτερο μέρος της χαρακτηρισμένη αρχαιολογική, ιστορική και φυσικά δασική. Κάτι που φυσικά αποτελεί «εμπόδιο» για την εταιρεία, η οποία για να το ξεπεράσει θα πρέπει να πετύχει πολλούς αποχαρακτηρισμούς για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αλλά και των υπολοίπων έργων υποδομής (δρόμοι, κτίρια κ.ά.). Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί εκτεταμένοι αποχαρακτηρισμοί περιοχών ή έχουν υπάρξει περιοχές που μετά από φωτιές δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς αναδάσωσης με ευθύνη των κυβερνήσεων. Και αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται κάτοικοι και σύλλογοι. Ότι με την καταστροφική πυρκαγιά γίνεται ακόμα πιο εύκολη η δουλειά για την εταιρεία, καθώς η φυσική αποψίλωση, η απομάκρυνση φυσικών και άλλων στοιχείων που έμπαιναν στο δρόμο της θα οδηγήσει σε ευρεία αλλαγή χρήσης γης. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης και οι κάτοικοι πρέπει να παλέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πριν από αυτό έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες κατασκευαστές και επίδοξοι επενδυτές με διάφορα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ανακοπεί από την αντίδραση και τον αγώνα των κατοίκων του νησιού। Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη περιοχή Σιδηρούντα που θέλησαν πριν καιρό να δεσμεύσουν μεγάλη έκταση γης για να στήσουν ένα τεράστιο κλειστό κυνηγετικό πάρκο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη ούτε η τελευταία περιοχή όπου οι επιχειρηματίες ξεδιπλώνουν ποικίλα σχέδια εκμετάλλευσης της γης. Είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται και μετατρέπει τη γη σε εμπορεύσιμο είδος που μπορεί να αποφέρει κέρδη.
πηγη