Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Το Κουρδικό Ζήτημα φέρνει την Τουρκία στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης


Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη αιματηρή επίθεση στην νοτιοανατολική επαρχία Γκαζίαντεπ, η Τουρκία τουρκική κοινωνία μετρά τις πληγές της και εκφράζει έντονο προβληματισμό για το μέλλον της γειτονικής της χώρας. Χθες την νύχτα, διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την ενδεχόμενη εκδήλωση φαινομένων πογκρόμ και...
λιντσαρίσματος κατά των Κούρδων κατοίκων του Γκαζίαντεπ και των διάφορων τουρκικών πόλεων.

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση, η οποία άφησε πίσω της εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες διαδηλωτές χύθηκαν στους δρόμους του Γκαζίαντεπ και επιτέθηκαν κατά οικισμών και πολιτικών γραφείων των Κούρδων. Μέσα σε λίγη ώρα, τοπικές οργανώσεις του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο υποστηρίζουν οι Κούρδοι και οι σοσιαλιστές της Τουρκίας, παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους Κούρδους με εθνικιστικά και ισλαμιστικά συνθήματα.

Χθες την νύχτα, η κινητοποίηση διάφορων εθνικιστικών ομάδων στο Γκαζίαντεπ σε συνδυασμό με την μεγάλη αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας προβλημάτισε τους Τούρκους αναλυτές και δημοσιογράφους. Διάφορα τουρκικά κανάλια κάλεσαν τους Τούρκους πολίτες να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απέχουν από πράξεις βίας και βανδαλισμού.

Καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στους χώρους διαδικτυακής διασύνδεσης κυκλοφόρησαν μηνύματα τα οποία καλούσαν τους κατοίκους του Γκαζίαντεπ να συγκρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Κάποιοι από τους Τούρκους αναλυτές υποψιάζονται ότι η νέα επίθεση ενδέχεται να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για ανταλλαγή τουρκικού και κουρδικού πληθυσμού στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σχέδιο, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα επιχειρεί να εκδιώξει τους Τούρκους πολίτες από τις κουρδικές επαρχίες και να υποχρεώσει τους Κούρδους πολίτες να εγκατασταθούν στις ανατολικές επαρχίες της γειτονικής χώρας.

Νέες απώλειες του τουρκικού στρατού
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το μεσημέρι της Τρίτης, ένα λεωφορείο του στρατού εκτροχιάστηκε στην επαρχία Σίρνακ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξαιτίας του δυστυχήματος έχασαν την ζωή τους 10 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων των τουρκικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Η ομάδα των επίλεκτων δυνάμεων μετέβαινε σε περιοχή όπου ο στρατός της Τουρκίας αντιμετωπίζει τις δυνάμεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτές της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Geopolitics & Daily News