Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Δημοψήφισμα στη Γερμανία προτείνει ο Βεστερβέλε!


Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τάσσεται σε συνέντευξη του υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, συντασσόμενος και αυτός με ένα διευρυνόμενο στη χώρα του ρεύμα υπέρ της προσφυγής σε αυτή τη λύση για μείζονα ερωτήματα σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΕ τα επόμενα χρόνια...


«Ελπίζω πως θα έχουμε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για το οποίο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα», είπε στην εφημερίδα «»Bild am Sonntag».

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ αυτής της ιδέας τάσσεται και ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (SU), βαυαρικού σκέλους των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ, Χορστ Σιχόφερ.

Οπως εξήγησε ο Σιχόφερ σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag», «βλέπω τρεις τομείς για τους οποίους πρέπει να ρωτηθεί ο γερμανικός λαός: πρώτος είναι η μεταβίβαση σημαντικών εξουσιών στις Βρυξέλλες, δεύτερος η ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ και τρίτος η παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι ερωτήματα όπως αν θα υπάρξουν ευρωομόλογα ή ένα ταμείο για την εγγύηση του χρέους πρέπει να απαντηθούν από τον λαό.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει πάντως ότι το CSU θα απαντούσε «όχι» και στα τρία μεγάλα ζητήματα που έβαλε ο Σιχόφερ και πιστεύει ότι το ίδιο θα έλεγαν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Οι πρώτες αναφορές για ένα δημοψήφισμα είχαν ακουστεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο, καθόλου τυχαία, στην τελευταία ψηφοφορία για τον ESM, η έγκριση του οποίου εκκρεμεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη. Η σχετική απόφαση θα εκδοθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Προ εβδομάδων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αναγνωρίσει ότι ένα δημοψήφισμα «μπορεί να έρθει πιο σύντομα από όσο θα μπορούσα να είχα φανταστεί λίγους μήνες νωρίτερα». Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοιχτά, περιοριζόμενη να πει πως «είναι μία συζήτηση του μεθαύριο, τώρα πρέπει να δούμε το αύριο».

Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι το γερμανικό Σύνταγμα δίνει ένα αρκετά στενό περιθώριο σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά Συντάγματα για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Η προσφυγή στους ψηφοφόρους προβλέπεται μόνο για αλλαγή του Συντάγματος ή για αναδιάταξη των συνόρων, με αποδοχή νέων κρατιδίων.

Ωστόσο, με την οικονομική κρίση να παραμένει σχεδόν ανεξέλεγκτη, τη Γερμανία και τους Γερμανούς όλο και πιο απρόθυμους να συνεισφέρουν προς τις αδύναμες χώρες και τα κόμματα να παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2013, η πιθανότητα προσφυγής στον λαό αν μη τι άλλο θα αποτελέσει βασικό θέμα της προεκλογικής διαμάχης.
Πηγή: Το βήμα