Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σήμερα η εκλογή γραμματέα της ΝΔ


Στις 10:30 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ


Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει χωρίς αμφιταλαντεύσεις στο σχέδιο που έχει χαράξει θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό και το εξωτερικό ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει σήμερα στις 10:30 για να εκλέξει νέο γραμματέα.

Είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει το κομματικό όργανο μετά τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων του και θα περιγράψει τα μελλοντικά βήματα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στο ταξίδι του σε Βερολίνο και Παρίσι που ήδη αλλάζει το κλίμα για την χώρα στο εξωτερικό όπως δείχνουν και τα δημοσιεύματα του γερμανικού και ευρωπαϊκού Τύπου.

Στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και για την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό στοιχεία που είναι απαραίτητα για να σταματήσουν οι σκέψεις περί εξόδου από το ευρώ και για να πάρει την απαραίτητη βοήθεια που θα την κρατήσει ζωντανή. Θα επισημάνει ότι στόχος παραμένει πάντα να μπει η χώρα σε φάση ανάκαμψης και να μειωθεί η ανεργία. Θα αναφερθεί στο επώδυνο αλλά απαραίτητο πακέτο μέτρων για το οποίο ο κ. Σαμαράς ζητά την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας αφού όπως λέει είναι το τελευταίο. Φυσικά θα επαναλάβει την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ταυτίζει με τις δυνάμεις της δραχμής.

Ντέρμπι
Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει ανάμειξη των δικών του στην εκλογή του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής που εξελίσσεται σε ντέρμπυ μεταξύ του Νικήτα Κακλαμάνη και του Μανώλη Κεφαλογιάννη μετά την αποχώρηση του κ. Φίλιππου Ταυρή ο οποίος ορίστηκε από τον πρόεδρο του κόμματος υπεύθυνος για την οργάνωση του επικείμενου συνεδρίου.

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τις διαμαρτυρίες του για την υποστήριξη που προσφέρουν στον κ. Κεφαλογιάννη στελέχη που θεωρείται ότι ανήκουν στο ευρύτερο ηγετικό περιβάλλον. Έχει επικρατήσει πάντως η εντύπωση ότι προτιμά για την θέση τον κ. Κεφαλογιάννη και υπ αυτή την έννοια τυχόν νίκη του κ. Κακλαμάνη θα αποκτήσει διαστάσεις ήττας του προέδρου του κόμματος. Ο κ. Κακλαμάνης κατήγγειλε «στελέχη της Συγγρού που έχουν ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης» ενώ ζήτησε ακόμη και την απομάκρυνση του κ. Κώστα Ζωντανού από την θέση του γραμματέα οργανωτικού γιατί όπως υποστήριξε στηρίζει τον αντίπαλό του, αίτημα που δεν έκανε δεκτό ο κ. Σαμαράς.
Τον κ. Κακλαμάνη στηρίζουν και ορισμένοι υπουργοί.
Η εκλογή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή καθώς ο κ. Σαμαράς θα χρειαστεί την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και ευρύτερες συμμαχίες για να περάσει το πακέτο των μέτρων. Διαμηνύει δε ότι ενόψει του δύσκολου Φθινοπώρου δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές.
Ο κ. Κακλαμάνης δεν είχε εκφράσει ποτέ διαφωνία με το Μνημόνιο ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα για μερικές εβδομάδες όταν δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο για να επανέλθει όμως προκειμένου να μην χάσει την θέση του στη νέα βουλή.


protothema.gr