Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ένας χουντικός να μας φυλάει


Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να ξεχνά την οικογενειακή του ιστορία ή να επιλέγει ακόμη και την επιπολαιότητα έναντι της ευθύνης στα θέματα που τον αφορούν. Μπορεί ακόμη ανάμεσα στην ιστορία ενός αντιστασιακού θείου και του διώκτη του να...
διαλέγει πως είναι συμβατός πολιτικά με το δεύτερο. Δεν έχει όμως δικαίωμα να ορίζει ως γενικό γραμματέα υπουργείου της ελληνικής (έστω και ελλιπούς) δημοκρατίας κάποιον που υπηρέτησε με συνέπεια τη χούντα. Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην τιμά το θείο του Παύλο Ζάννα, αλλά δεν μπορεί να αναθέτει τη Δημόσια Τάξη σε κάποιον που αντιλαμβανόταν τη χούντα ως στρατοδικείο και «επανάσταση».
Στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού HOT DOC που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 2 Αυγούστου δημοσιεύουμε ένα εκτενές άρθρο για το βίο και την πολιτεία του νεοδιόριστου Γενικού Γραμματέα στο «ευαίσθητο» Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Θανάση Ανδρεουλάκου.
Μπορεί η πορεία του εισαγγελέα Θανάση Ανδρεουλάκου να θεωρείται πετυχημένη στα 30 χρόνια που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη μετά τη Μεταπολίτευση, ο νεαρός όμως βασιλικός επίτροπος Αθανάσιος Ανδρεουλάκος υπηρέτησε με συνέπεια τη «δικαιοσύνη» και την «επανάσταση» των συνταγματαρχών.
Μπορεί ο Άρειος Πάγος με μια πρωτοφανή απόφαση το 1975 να χαρακτήρισε τα εγκλήματα των χουντικών «στιγμιαία» θα ήταν όμως λάθος μαζί με τα αδικήματα να παραγραφεί και η μνήμη. Το βιογραφικό του κ. Ανδρεουλάκου δεν δίνει ιδιαίτερες πληροφορίες για το παρελθόν του αλλά ο Τύπος της εποχής του «γύψου» καταγράφει την «επιτυχημένη» του πορεία τα δύσκολα χρόνια της χούντας.
Ο Αθανάσιος Ανδρεουλάκος ως βασιλικός επίτροπος στρατοδικείου εκδικάζει μία από τις υποθέσεις αντιστασιακών της εποχής. Πρόκειται για την υπόθεση της Δημοκρατικής Άμυνας , αντιχουντικής οργάνωσης προσωπικοτήτων της Ένωσης Κέντρου, που μέλη της είναι οι Βασίλης Φίλιας, Σάκης Καράγιωργας, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Στέλιος Νέστορας και άλλοι. Στη δίκη της Θεσσαλονίκης ο Ανδρεουλάκος δικάζει τον αντιστασιακό Παύλο Ζάννα, αδελφό της μητέρας του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έμελλε να τον κάνει κυβερνητικό στέλεχος χρόνια αργότερα.
Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος του περιοδικού HOT DOC που κυκλοφορεί

πηγη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ?Α...ΝΑΙ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ.ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ.ΑΣΕ ΡΕ ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΕ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ...ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ.ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ.ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΡΟΔΙΝΑ...ΚΑΙ ΑΛΗΘΗΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΩΝ ΚΑΙΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Σ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΩΝ.ΠΑΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑΧΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΕΜΕ......

Ανώνυμος είπε...

1)Το οτι η μεταπολιτευση δεν ηταν δημοκρατια το ξερουμε,αυτο δεν σημαινει πως δεν θα προσπαθησουμε να φερουμε δημοκρατια στον τοπο που την γεννησε!

2)Τα "ευκολα και ροδινα" επτα χρονια της χουντας ηταν το ιδιο προσοδοφορα με την επταετια 1960-1967,διοτι ακολουθηθηκε η ιδια κευνσιανιστικη πολιτικη που ακολουθουνταν σε ολη την Ευρωπη την εποχη εκεινη(επι Κ.Καραμανλη,αρχιμασονου κτλ ημασταν η 2η χωρα σε αναπτυξη σε ολη την Ευρωπη μετα την Δυτικη Γερμανια οπου ολοι ξερουμε οτι ειχαν πεσει τρελα λεφτα για να αναπτυχθει απο τα ερειπια και να ξαναγεννηθει!1955-63).

Ο Παπαδοπουλος ηταν πατριωτης αλλα αυτο δεν σημαινει πως αλλαξε ριζικα την πολιτικη της Ελλαδας,εκανε καποια καλα πραγματα οπως η ΜΟΜΑ και η εξορυξη υδρογονανθρακων αλλα τον σταματησαν,αλλα δεν αλλαξε τιποτα ιδιαιτερο,τοτε ειχαμε μικρο χρεος ουτως ή αλλως,τοτε η πολιτικη της εποχης βασιζοταν σε πολυ σφιχτα οικονομικα,μικρους μισθους(ναι μικρους μισθους ειχαμε επι χουντας)και στα μεγαλα δημοσια εργα οχι απο εργολαβους ομως οπως σημερα.

3) Η αρχαια Ελλαδα που τοσο θαυμαζουμε εχει να επιδειξει πολιτισμο μονο σε πολεις με δημοκρατια,η μοναρχια του Μ.Αλεξανδρου δεν δημιουργησε πολιτισμο,τον διεδωσε!

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ.................