Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ο Άσαντ πρόλαβε πραξικόπημα των Δυτικών στη Συρία!


Του Thierry Meyssan
Voltaire Network
9 Αυγούστου 2012
Απόδοση: Aς Μιλήσουμε Επιτέλους

Εκτεθειμένος για τον ρόλο που επιτελούσε στη χώρα του, ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Συρίας και πρωθυπουργός, Riad Hijab, έλαβε εντολή από το ΝΑΤΟ να...
αναχωρήσει για τον Λίβανο την περασμένη Κυριακή, 5 Αυγούστου, σύμφωνα με πρόσφατες αποκλειστικές πληροφορίες του Voltaire Network.

Το Eθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας (SANA) ανέφερε το γεγονός περιληπτικά, επισημαίνοντας απλώς ότι είχε «απαλλαγεί των καθηκόντων του».

Το πολίτευμα της Συρίας είναι προεδρική δημοκρατία, και οι υπουργοί διορίζονται απευθείας από τον Πρόεδρο. Αυτό σημαίνει ότι όταν μείνει κενή η θέση του πρωθυπουργού, όπως συνέβη πρόσφατα στη Συρία, αυτό δεν επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Bashar al-Assad ζήτησε άμεσα από έναν από τους τέσσερις αντιπροέδρους του Yπουργικού Συμβουλίου, τον Omar Ghalawanji, να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου και το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Από την πλευρά της «αντιπολίτευσης», ο επικεφαλής του Ελεύθερου "Συριακού"Στρατού ανακοίνωσε ότι ο Hijab είχε αυτομολήσει μαζί με άλλους υπουργούς. Ωστόσο, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ζωντανά πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Omar Ghalawanji, από όπου προκύπτει ότι κανένας υπουργός δεν απουσίαζε. Επιπλέον, ο υπουργός Πολιτισμού -του οποίου το όνομα αναφέρεται από ένα πρακτορείο ειδήσεων ως ενός από τους υπουργούς που αυτομόλησαν– προέβη σε τηλεοπτική δήλωση σχετική με κάποιο άλλο ζήτημα, θέτοντας έτσι τέλος στις φήμες που κυκλοφορούν στο δυτικό Τύπο γι αυτόν.

Η προδοσία του Riad Hijab είναι η πρώτη σε σημασία από την αρχή της κρίσης στη Συρία. Από την Ιορδανία, ο εκπρόσωπoς Τύπου του Hijab, Otri Mohamed, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός εργάζεται μυστικά για την ανατροπή του Bashar al-Assad, πολύ πριν διοριστεί πρωθυπουργός και πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου στις 23 Ιουνίου.

Στη Συρία, ο πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου συντονίζει την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής, αλλά δεν έχει καμμία δικαιοδοσία όσον αφορά την εξωτερική ή αμυντική πολιτική, και οι δύο από τις οποίες είναι αποκλειστικά τομείς του Προέδρου.

Όπως και στο συνταγματικό σύστηματων ΗΠΑ, τις κύριες εξουσίες κατέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός που εξηγεί γιατί ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Συρίας δεν μπόρεσε να τοποθετήσει δικά του πρόσωπα σε στρατηγικές θέσεις της κυβέρνησης.

Σε αυτό το στάδιο της έρευνας, όλα δείχνουν ότι η αποτυχημένη επιχείρηση των Δυτικών με την ονομασία «Ηφαίστειο της Δαμασκού και σεισμός της Συρίας» σχεδιάστηκε με σκοπό να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα, για το οποίο ο Riad Hijab θα είχε παράσχει πολιτική κάλυψη. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της υπολόγιζαν ότι μετά την καρατόμηση της στρατιωτικής διοίκησης (κατά την επίθεση της 18ης Ιουλίου), κάποιοι από τους στρατηγούς και τα συντάγματα τα οποία διοικούν θα είχαν καταλάβει την εξουσία με τη βοήθεια των μισθοφόρων από την Ιορδανία και την κυβέρνηση της χώρας θα είχε αναλάβει ο Ηijab. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είχε έτσι χαιρετίσει άλλη μια νίκη της "δημοκρατίας".

Δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποια φάση άρχισαν οι υπηρεσίες ασφαλείας να αμφιβάλλουν για την αφοσίωση του προέδρου του Υπουργικού Συμβουλίου στην κυβέρνηση της Συρίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ποτέ δεν είχε αμφισβητηθεί και συμμετείχε ως αργά το βράδυ της Κυριακής σε επίσημη τελετή εγκαινίων, αν και είχε να πάει στο γραφείο του δύο ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι κατείχε διάφορες θέσεις στο εσωτερικό του κόμματος Μπάαθ, ο Riad Hijab δεν ήταν πολιτικός ηγέτης, αλλά ανώτερος αξιωματούχος. Πρώην κυβερνήτης της Λατάκειας με εξαιρετικό ιστορικό ως διαχειριστής, είχε διοριστεί υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του ΥπουργικούΣυμβουλίου. Ακριβώς επειδή δεν είχε διασυνδέσεις με οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα, είχε τα ιδανικά φόντα για να εργαστεί για την εθνική ενότητα. Τα γεγονότα, ωστόσο, απέδειξαν το αντίθετο. Λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε διασυνδεθεί με οποιαδήποτε ομάδα, ο Hijab δεν είχε δεσμεύσεις που θα τον εμπόδιζαν να αλλάζει μέτωπα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο al-Omran Zohbi, υπουργός Τύπου, τόνισε ότι, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, η Συρία αποτελεί κράτος, και ότι η εξαφάνιση ενός προσώπου δεν μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του κράτους.

Διαβάστε επίσης: