Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εντολή Σαμαρά για κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος – Καίει για τρίτη μέρα! - Αναζωπυρώθηκε η φωτιά και απειλεί μονές


Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο ενώ παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία καθώς στο ....
Άγιο Όρος υπάρχει και το σέρβικο μοναστήρι, η μονή Χιλανδαρίου. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και για τις αντιπυρικές ζώνες.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου και ο στρατός επικουρικά παρέχει ό,τι ζητηθεί.

Μάλιστα το Γ΄ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ ο διοικητής του κ. Μπασιακούλης και πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
Επίσης βοηθούν δύο Σινούκ ενώ δυνάμεις του στρατού συμβάλλουν και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην κατάσβεση.

Η φωτιά καίει εδώ και τρεις μέρες. Τρεις μέρες και χρειάστηκε η εντολή του πρωθυπουργού για να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι για να κάνουν τα αυτονόητα όταν ξεσπάει μια μεγάλη φωτιά.;

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 και μάλιστα απειλεί και μονές ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν αφού σε λίγο θα νυχτώσει και τα εναέρια μέσα δεν θα μπορούν να πετάξουν για να κάνουν ρίψεις.

Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα ενώ από ξηράς επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 55 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και στρατιώτες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσο περνάει η ώρα οι άνεμοι πνέουν όλο και πιο ισχυροί, γεγονός που δημιουργεί ακόμη περισσότερη ανησυχία κι έτσι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται κι άλλο...

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή του Αγίου Όρους Αγιοπαυλίτικο Σπίτι. Ούτε κι εκεί απειλούνται μονές. Επιχειρούν τρία ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη, ενώ επίγειες δυνάμεις δε μπορούν να συνδράμουν, αφού η πυρκαγιά κατακαίει δασική και δύσβατη περιοχή.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής έρχονται να βοηθήσουν και 49 πυροσβέστες από τη Σερβία. Πέρασαν το πρωί της Παρασκευής τα σύνορα και κατευθύνονται στο Άγιο Όρος με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες. Η Σερβία ήταν η μοναδική χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα, αφού Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αρνήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται κι εκεί.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, από τη φωτιά κάηκαν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες. Ακόμη κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη.

Από τις διωκτικές αρχές διενεργούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.

Στο μεταξύ, η Ουρανούπολη, που χθες έζησε εφιαλτικές στιγμές, αφού η πύρινη λαίλαπα έφτασε κοντά στον οικισμό, απειλώντας σπίτια και ξενοδοχεία, προσπαθεί να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Αρκετοί παραθεριστές, πάντως, εγκατέλειψαν την περιοχή προκαλώντας, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πλήγμα στην τοπική οικονομία.

Η Ουρανούπολη έχει τεθεί από την Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο ισχύει και για τις πληγείσες περιοχές της Αρκαδίας, όπου η πύρινη λαίλαπα κατατρώει ό,τι βρίσκει μπροστά της για τέταρτη μέρα. 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, κοπάδια έχουν καεί. 
Στις 12:00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοπονήσσου, παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.(newsit)