Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

«Φίδια γλιστρούν μέσα σε ερειπωμένα σπίτια στο εγκαταλελειμμένο παραθαλάσσιο θέρετρο των Βαρωσίων…»


Δημοσίευμα για την Αμμόχωστο στη «Νιου Γιόρκ Τάιμς»: «Με τις παρθένες παραλίες της, που κάποτε επέστησαν την προσοχή και συμπάθεια της Ελ. Τέιλορ και του Ρ. Μπάρτον, τώρα μετατρέπεται σε μια γη του πουθενά».
«Φίδια γλιστρούν μέσα σε ερειπωμένα σπίτια στο....
εγκαταλελειμμένο παραθαλάσσιο θέρετρο των Βαρωσίων, την πόλη - φάντασμα, με τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά αυτοκίνητα και τις διαμελισμένες βίλες, όπου ο χρόνος σταμάτησε τον Αύγουστο του 1974» αναφέρει στον πρόλογό του το δημοσίευμα της «Νιου Γιόρκ Τάιμς». Αυτή ήταν η χρονιά, συνεχίζει, που η Τουρκία, «σε απάντηση ενός ελληνικά εμπνευσμένου πραξικοπήματος στην Κύπρο, εισέβαλε στο νησί, χωρίζοντάς το σε ένα ελληνικό κυπριακό νότο και σε ένα τουρκικό - τα κατεχόμενα». Από τους περίπου 15.000 κατοίκους των Βαρωσίων που πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή - οι περισσότεροι από αυτούς ελληνικής καταγωγής - σχεδόν όλοι ανέμεναν ότι η επιστροφή στα σπίτια τους θα είναι θέμα ημερών. Αντ’ αυτού, έχουν υποβληθεί σε δεκαετίες εξορίας, με τον τουρκικό στρατό να κρατά ακόμα αιχμάλωτα τα Βαρώσια, αναφέρει.
»Έχω χάσει τα πάντα μετά την εισβολή των Τούρκων: το σπίτι μου, το εργοστάσιο μου, τις πορτοκαλιές μου», είπε στην εφημερίδα ο Χάρης Δημητρίου, 71 χρόνων, η οικογένεια του οποίου εγκατέλειψε μια όμορφη βίλα και άφησαν πίσω τους μια επιχείρηση παγωτού στα Βαρώσια.
Ο κ. Δημητρίου έχει ξαναχτίσει τη ζωή του σε ένα προάστιο κοντά στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μετά την εισβολή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι «και στις δύο πλευρές» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφήνοντας μια «κληρονομιά δυσαρέσκειας και αλληλοκατηγοριών».
Αλλά τα Βαρώσια, σημειώνει, είναι μια ανωμαλία, που διατηρείται σαν απολιθωμένο μουσείο που έχει παγώσει στο χρόνο.
Το ειρηνευτικό σχέδιο τoυ ΟΗΕ το 2004, πρότεινε την επιστροφή των Βαρωσίων στους Ελληνες Κύπριους στο πλαίσιο μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, που οι Τ/κ έκαναν αποδεκτή, αλλά οι Ελληνες Κύπριοι «απέρριψαν την επανένωση της νήσου», αναφέρει επίσης η εφημερίδα.
http://inews.com.cy/
Πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης- Λάδι στη φωτιά οι δηλώσεις Χριστόφια σε εκδήλωση για την Αμμόχωστο

«Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ήρθε ουρανοκατέβατη», απάντησε μεταξύ άλλων στον κ.Γαλανό ο πρόεδρος Χριστόφιας.
Λευκωσία: Νέες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, πυροδότησαν δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια, ο οποίος απαντούσε σε επικρίσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, στη διάρκεια χθεσινοβραδινής αντικατοχικής εκδήλωσης στη Δερύνεια για την κατεχόμενη πόλη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Γαλανός είχε αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προβάλλει επαρκώς την τουρκική κατοχή, στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ.

Έκανε επίσης λόγο για αποδυνάμωση του ηθικού και της πίστης του λαού.

«Δυστυχώς», είπε ο κ. Γαλανός, «μαζί με την οικονομική κατάρρευση, υπάρχει και πλήρης απογοήτευση, η οποία δεν υπήρχε ούτε το 1974, διότι ο κόσμος σήμερα δεν βλέπει φως στην άκρη της σήραγγας».

Απαντώντας στον κ. Γαλανό, ο πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε τις επικρίσεις και τόνισε ότι το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται καθημερινά σε όλες τις αντζέντες και σε όλες τις συναντήσεις με ηγέτες κρατών και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να αποδίδεται η τουρκική αδιαλλαξία στην κρίση και να επιρρίπτονται ευθύνες στην Κυβέρνηση.

«Η κρίση», τόνισε, «είναι παγκόσμια και δεν ήρθε ουρανοκατέβατη».

Επέρριψε ευθύνες σε όσους χωρίς να ειδοποιήσουν την Κυβέρνηση, όπως ανέφερε, δούλεψαν ούτως ώστε να εκτεθούν οι τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα.

«Αυτό το φόρτωμα στις πλάτες της Κυβέρνησης και προπάντων του προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε, «δεν είναι αποδεκτό».

Αντιδράσεις κομμάτων

Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι είναι θλιβερό με το παραμικρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα έπρεπε να ενώνει και να παρακολουθεί πως θα μπορούσε να διορθώσει στρεβλώσεις που ενδεχόμενα παρουσιάζει το εσωτερικό μέτωπο, να επιτίθεται είτε στους πολιτικούς του αντιπάλους είτε στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης, είχε κληθεί να σχολιάσει αναφορά του προέδρου Χριστόφια ότι κάθε χρόνο στην συγκεκριμένη εκδήλωση ακούει «μάθημα από καθ’ έδρας» και ότι «δεν είναι αποδεκτό το φόρτωμα στις πλάτες της κυβέρνησης και προπάντων του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Τέτοιες μέρες πρέπει να κυριαρχεί ο ενωτικός και αγωνιστικός λόγος και όχι διχαστικές αναφορές», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια.

Ο κ. Λιλλήκας κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για αδιαλλαξία και αθέτηση δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι δεν σεβάστηκε τη συμφωνία που υπογράφτηκε με τον Ταλάτ για την Αμμόχωστο το 2006.

«Ο λόγος των πολιτικών πρέπει να είναι ενωτικός, να στρέφεται προς το λαό και να δίνει ελπίδα με τρόπο που να εκφράζει την περηφάνια του κυπριακού ελληνισμού και όχι να είναι διχαστικός», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη και Λιλλήκα, ο κ. Μαλάς τόνισε ακόμη ότι ο μίζερος πολιτικός λόγος και η εσωστρέφεια δεν στέλνουν μήνυμα ελπίδας.

«Είμαστε», είπε ο κ. Μαλάς, « ένας περήφανος λαός και πρέπει να το αποδείξουμε και στις δύσκολες στιγμές και όχι να καλλιεργούμε στο λαό αισθήματα αναβλητικότητας. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό ενός αγωνιζόμενου λαού».
http://www.philenews.com/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αντι για φιδια επρεπε να γλυστουν ανταρτες στην αμμοχωστο.
τωρα που ξαναμοιραζεται ο μεσογειακος κοσμος οι ελληνες επρεπε να ζηταμε την ενωση της κυπρου με την ελλαδα απο τους δυτικους σαν ανταλλαγμα των πετρελαιων που θα παρουν .
εμεις ασχολουμαστε με την ψευτικη χρεωκοπια και τους δημοσιους υπηρετες.