Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Και καλά.... Θα... σπρώχνουν προς Τουρκία τις βάρκες με λαθρομετανάστες!


Με πυρετώδεις ρυθμούς ολοκληρώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της «ανθρώπινης ασπίδας» στον Εβρο, που προβλέπει περιπολίες σε 24ωρη βάση με πλωτά μέσα κατά μήκος του ποταμού και θερμικές κάμερες σε όλα τα περάσματα, για την αποτροπή του μεταναστευτικού κύματος από τη Συρία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνοριοφύλακες για πρώτη φορά φέρεται να έχουν λάβει εντολή να ...
αποτρέπουν τις βάρκες με τους λαθρομετανάστες να φτάνουν στην ελληνική πλευρά του ποταμού ακόμη και σπρώχνοντάς τες να επιστρέψουν στην τουρκική όχθη, ενώ στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως υπάρχει μέριμνα για ταυτόχρονες περιπολίες και από τις τουρκικές δυνάμεις, ώστε να παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες.

Την ίδια ώρα στους περισσότερους νομούς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική μετακίνηση των 1.881 ατόμων, καθώς ήδη έχει σταλεί με εξώδικο επιστολή διαμαρτυρίας στο αρχηγείο, επίσης η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κινήθηκε ήδη δικαστικά ζητώντας την ακύρωση - αναστολή της διαταγής, ενώ χτες στο Κιλκίς πραγματοποιήθηκε και ένστολη διαμαρτυρία.

Το «σχέδιο»
Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, το βασικό στοιχείο του σχεδιασμού για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στον Εβρο στηρίζεται για πρώτη φορά στην αποτροπή. Στόχος των συνοριοφυλάκων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό των μεταναστών που θα ξεκινούν από την τουρκική όχθη να μη φτάνουν ποτέ στο ελλληνικό έδαφος, αλλά να επιστρέφουν στην Τουρκία, πριν προλάβουν να διασχίσουν το ποτάμι. Μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει σημεία «επαφής» ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, στα οποία οι Τούρκοι θα πραγματοποιούν επίσης περιπολίες και θα παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες, που θα... επιστρέφουν. «Οταν λέμε ότι θα λειτουργούμε αποτρεπτικά, εννοούμε πως θα σπρώχνουμε τις βάρκες προς την τουρκική όχθη, ώστε οι παράνομοι μετανάστες να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται από τις αρχές της γειτονικής χώρας», εξηγεί συνοριοφύλακας που υπηρετεί στον Εβρο.

Ηδη στην περιοχή του Εβρου έχουν σταλεί έξι φουσκωτά σκάφη και άλλα είκοσι θα φτάσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης εκπαιδεύονται συνοριοφύλακες στο χειρισμό τους. «Στην όχθη του ποταμού θα φυλάσσονται όλα τα περάσματα, μιλάμε για 40 μόνο στο τμήμα της Ορεστιάδας και αρκετές δεκάδες ακόμη στο υπόλοιπο κομμάτι, που είναι και το μεγαλύτερο», λέει συνοριοφύλακας.

«Λουκέτο» σε υπηρεσίες
Στο μεταξύ, οι συνοριοφύλακες στους υπόλοιπους νομούς επισημαίνουν πως λόγω της μετακίνησης των 1.881 ατόμων δεκάδες υπηρεσίες θα βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, τα τέσσερα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Θεσσαλονίκης θα απομείνουν με 15-20 άτομα προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί παρά μόνο για να φυλάσσονται τα κτίρια, ενώ στην περιφέρεια πολλές υπηρεσίες θα κλείσουν. Οι αστυνομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως η δυτική Μακεδονία και η Ηπειρος, όπου θα μείνουν αφύλακτα όλα τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών από την Αλβανία, ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση της λαθρομετανάστευσης. «Ηδη το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί είσοδος Μαροκινών και Αλγερινών από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αν τώρα πάψουν να φυλλάσσονται, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει συνοριοφύλακας, από τμήμα της δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί ζητούν από το αρχηγείο να μη σταλούν στον Εβρο άτομα με προβλήματα υγείας, πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 80 με 100 άτομα θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη σχετική διαταγή του αρχηγείου. «Μέσα στους 1.881 συνοριοφύλακες υπάρχει άτομο που κάνει αιμοκάθαρση, υπάρχει ζευγάρι - στέλνονται και οι δύο στον Εβρο - με παιδιά, γυναίκα που μόλις γύρισε στην υπηρεσία της έπειτα από γέννα και θηλάζει ακόμη, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή βαριά άρρωστους γονείς, τους οποίους φροντίζουν. Τουλάχιστον γι' αυτούς θα έπρεπε να υπάρξει μία σχετική ευαισθησία», επισημαίνει αστυνομικός. Την ίδια ώρα πολλά είναι τα παράπονα και για την έλλειψη υποδομών στους χώρους όπου θα στεγαστούν οι συνοριοφύλακες, καθώς οι μισοί από αυτούς που θα σταλούν στην Ορεστιάδα θα μένουν στη Σχολή του Διδυμοτείχου και θα αναγκαστούν να στοιβαχτούν ανά πέντε ή και έξι σε θαλάμους των 15 τ.μ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι συνοριοφυλακες ειναι αυτοι;
αλλος κανει αιμοκαθαρση αλλος γενναει αλλος δεν θα του φτιαχνει το γαλα η μανα του κ.λ.π.
το μεσον επρεπε να το βαλουν για το δημοσιο και οχι για μαχιμες μοναδες .
ρε τι εχει παθει η ελλαδα με τα γλυψιματα.
αφου δεν μπορουν γιατι δεν παραιτουνται να πανε μαχιμα παιδια .
τι λαος ειναι αυτος; ολοι θελουν να πληρωνονται και να ειναι αραχτοι.