Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Να λείπει η «σπέκουλα» με τις συγχωνεύσεις τραπεζών


Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα συγκροτήματα μίντια είναι όχι μόνον υπερχρεωμένα, αλλά και απολύτως εξαρτημένα για να συνεχίσουν να υπάρχουν, από τα δάνεια και τους διακανονισμούς με τις τράπεζες, που συνεργάζονται...



Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι το κρισιμότατο για την Ελλάδα, «στοίχημα» της συγχώνευσης των τραπεζών θα εξελιχθεί σε Ελ Ντοράντο για «σπέκουλα» και χρηματιστηριακά, κερδοσκοπικά παίγνια.

Αφορμή για το σχόλιο αυτό και την διάχυτη ανησυχία όχι μόνον στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και σε πολύ σημαντικούς κύκλους στην Ευρώπη και διεθνώς, που παρακολουθούν την Ελλάδα και ειδικά την διεργασία για την συγχώνευση των τραπεζικών ιδρυμάτων, από την οποία πολλά θα κριθούν για την έξοδο ή όχι από τα Μνημόνια, είναι όσα συμβαίνουν γύρω από την τύχη της Εμπορικής Τράπεζας. Ως γνωστόν οι Γάλλοι της Credit Agricole, έχουν δημοσιοποιήσει την διάθεση τους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Η Εμπορική λοιπόν με τον τρόπο αυτό επιστρέφει στην ελληνική ζώνη και θα συγχωνευθεί με κάποια από τις κύριους ελληνικούς ομίλους που δημιουργούνται.

Στη βάση αυτή παρατηρήθηκαν φαινόμενα «σπέκουλας», ψευδών ή τουλάχιστον αβάσιμων ειδήσεων , φημών και διαδόσεων. Αυτά χωρίς αν επηρεάζουν ουσιαστικά την έκβαση των πραγμάτων, το ποια θα είναι η απόφαση των Γάλλων δηλαδή για την τύχη της Εμπορικής, θυμίζουν άλλες εποχές και ειδικά εκείνες της χρηματιστηριακής φούσκας. Η σημερινή όμως εποχή είναι πολύ διαφορετική.

Η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να είναι πολύ αυστηροί, ώστε να υπάρξει διαφάνεια, σοβαρότητα και συγκρότηση στην διαδικασία της συγχώνευσης των τραπεζών. Αν δεν διασφαλισθούν αυτά, οι επιπτώσεις για το τόσο επιβαρυμένο κλίμα για την ελληνική οικονομία, θα είναι όχι μόνον δυσάρεστες αλλά καταστροφικές.

Το κατά πόσον θα υπάρξει σοβαρότητα στην διαδικασία συγχώνευσης και ενίσχυσης της συγκρότησης των τραπεζών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον θα υπάρξει ελπίδα ενίσχυσης της ρευστότητας στο εσωτερικό σύστημα της οικονομίας της Ελλάδας. Θα κριθεί δηλαδή το κατά πόσον η Ελλάδα θα κινδυνεύσει από εσωτερικό κραχ, το επόμενο 6μηνο ή ο κίνδυνος αυτός θα απομακρυνθεί.

Να σταματήσουν λοιπόν τα γνωστά ανεύθυνα παίγνια και οι αρμόδιοι να δώσουν βαρύτητα στην διαφάνεια της διαδικασίας. Δεν είναι εποχές για διαπλοκές και «στρατέγκο» επιρροών.. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αφού έχει προσωπική εμπειρία από παλαιότερες διαδικασίες αγοραπωλησίας της Εμπορικής Τράπεζας ειδικά, όπου και θήτευσε...
πηγη