Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

ΕΟΖ, ο δούρειος ίππος της Θράκης


 Ετοιμάζουν γερμανο-τουρκικό προτεκτοράτο
    Το ειδικό καθεστώς αγγίζει τα όρια ανεξάρτητου κράτους
    Πιθανότατη η χρήση των λαθρομεταναστών ως φτηνά εργατικά χέρια
    Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την Θράκη, αλλά την παραδίδει βορά στις ορέξεις της Μέρκελ και του Νταβούτογλου ..



Καμία ξεκάθαρη απάντηση για το προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν έλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος στην επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν προκύψει και για τα οποία δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση αναφέρουν μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς, ιδιαίτερο καθεστώς μισθών, ουσιαστικά μια καινούργια διοικητική περιφέρεια μέσα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Θέλουμε να ξέρουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να τα κάνει όλα αυτά ή αν είναι στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων που επιδιώκουν κάποια πράγματα», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκόπουλος αναπτύσσοντας την πρωτολογία του.

Όπως κατήγγειλε ο Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα συνέδρια και τη δημιουργία αυτής της ΕΟΖ και στα πλαίσια του «Χρηματοοικονομικού Φόρουμ», παίζει ο πρόξενος του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ο κ. Σαρνιζ, καθώς επίσης και ορισμένοι συνάδελφοί μας βουλευτές που προέρχονται από τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.

«Τα αναφέρω αυτά ως στοιχεία ενός περιέργου σκηνικού το οποίο στήνεται ερήμην του Ελληνικού Κοινοβουλίου και για αυτό έκανα την ερώτηση.

Έχουν επισκεφθεί την περιοχή ο κ. Γιούνκερ, Γερμανοί γερουσιαστές, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχειρηματίες κυρίως από τη γερμανική πλευρά, επιχειρηματίες από την τουρκική πλευρά, έχουν γίνει συζητήσεις με την τουρκική πλευρά και αντίστοιχες επισκέψεις σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Τουρκία.»

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε ξανά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία Εδικών Οικονομικών Ζωνών.

«Εάν μια Ειδική Οικονομική Ζώνη δεν έχει διαφορετικές εργασιακές σχέσεις από ότι έχει η υπόλοιπη χώρα γιατί χρειάζεται; Έχετε το fast track όπου μπορείτε σε οποιαδήποτε επένδυση να κάνετε ειδικές φορολογικές ή τελωνειακές κινητροδοτικές πράξεις για μια μεγάλη επένδυση. Δεν έχετε κανένα λόγο να δημιουργήσετε ΕΟΖ για να προσελκύσετε επενδύσεις. Το άρθρο 28 της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν επιτρέπει Ε.Ο.Ζ. σε κράτη-μέλη. Θα κάνει η κυβέρνηση διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη ή οπουδήποτε αλλού; Διότι αν το κάνει σημαίνει ότι το προγραμματίζει, αν το προγραμματίζει γιατί δεν μας το λέτε;

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης δηλώνει ότι αν γίνει η ΕΟΖ με τον τρόπο που περιγράφει η έκθεση της Capital Market που μιλάει για εργασιακό μεσαίωνα, τότε θα δώσει οδηγία να εκκενωθεί η περιοχή από τους έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους διότι έχει καταλάβει τι θα γίνει».

Τέλος ο Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αναρωτήθηκε «Γιατί υπάρχουν επαφές υπουργών της κυβέρνησης με το στέλεχος της Deutsche Bank κ. Κ. Καραγιάννη; Τι ρόλο παίζει ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής ο οποίος είναι παρών σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις;»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημιουργήσει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς σε αυτές τις ζώνες.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει επαφές με το «Φορουμ της Θράκης» στα πλαίσια προσέλκυσης επενδύσεων, αρνήθηκε όμως ότι το συγκεκριμένο «Φόρουμ» έχει χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός απέφυγε να σχολιάσει την ανάμειξη του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτές τις προσπάθειες, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υπονόησε ότι η Ε.Ο.Ζ. πιθανόν να προκύψουν και αλλού στην Ελλάδα.
πηγη